Kerk & religieds. G.H. Kersten

Ds. Kersten: onvermoeid strijder op veel terreinen

Het is deze woensdag 75 jaar geleden dat ds. G.H. Kersten overleed. Hij was vooral predikant, maar ook grondlegger van organisaties die de zuil van de bevindelijk gereformeerden vormden. Een terugblik op zijn leven, dat op 6 september 1948 ten einde kwam.

6 September 2023 16:59Gewijzigd op 7 September 2023 10:46
Ds. G.H. Kersten. beeld RD
Ds. G.H. Kersten. beeld RD
tijdlijn-web.jpg

Een lange, zwarte stoet trekt drie dagen later –donderdag 9 september– door de straten van Rotterdam. Van de Boezemsingel naar begraafplaats Crooswijk: ds. G.H. Kersten wordt begraven.

Duizenden mensen vullen en omringen het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in het centrum van Rotterdam. Luidsprekers maken het mogelijk dat belangstellenden ook buiten de rouwdienst kunnen volgen. Zijn eigen gemeente is er, maar ook veel mensen uit het land. Ds. Kersten nam een grote plaats in binnen de Gereformeerde Gemeenten, maar ook daarbuiten.

19622177.JPG
Pastorie en Theologische School te Rotterdam. beeld RD

Ds. J. Fraanje leidt de dienst, die om 13.30 uur begint. Ze waren het tijdens hun leven niet altijd eens, maar er is een hartelijke band. De Barneveldse predikant spreekt over 1 Thessalonicenzen 4:13-18. Toespraken worden er gehouden door de predikanten ds. A. de Blois, dr. C. Steenblok en mede-Kamerlid ds. P. Zandt, en door een ouderling van de gemeente Rotterdam en de Middelburgse ouderling De Kok.

De kist met het lichaam van ds. Kersten wordt in een statige rouwkoets naar de begraafplaats gereden. Diakenen dragen de kist, bijgestaan door studenten van de Theologische School. Bij het open graf volgen nog meer toespraken: van de predikanten H. Ligtenberg, L. Rijksen en A. van Stuijvenberg, en broer Arnold spreekt een dankwoord. Na het zingen van Psalm 87:5 daalt de kist in het graf. Tegen 18.00 uur is de plechtigheid afgelopen.

S-N-2648 is het nummer van het graf. Daar was in 1932 ds. Kerstens moeder al begraven. Later, in 1957, zou ook zijn vrouw er haar laatste rustplaats krijgen.

19622172.JPG
Het graf van ds. G.H. Kersten te Rotterdam. beeld RD, Anton Dommerholt

De kerkenraad van de gereformeerde gemeente Rotterdam-Centrum eerde zijn predikant door voor een sierlijke grafsteen te zorgen. „Hij was een onvermoeid strijder voor de oude beproefde waarheid op alle terreinen des levens”, zo lieten de ambtsdragers op de steen beitelen. Een opengeslagen Bijbel van wit marmer op de deksteen vermeldt Openbaring 14:13: „Zalig zijn de dooden die in den Heere sterven.” In 1998 dreigde ruiming van het graf, maar door de inzet van de stichting Machpela is de rustplaats van de predikant daarvoor nu veiliggesteld

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat ds. G.H. Kersten overleed, op 6 september 1948. In een serie artikelen wordt met name zijn kerkelijke nalatenschap belicht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer