Kerk & religie

Monumentenstatus voor graf ds. Kersten

Het graf van ds. G. H. Kersten, in leven predikant van de Gereformeerde Gemeenten, heeft de status van gemeentelijk monument gekregen. Het graf op de Rotterdamse begraafplaats Crooswijk stond in 1998 nog op de nominatie om geruimd te worden.

6 September 2018 10:50Gewijzigd op 21 February 2023 13:21
Het graf van ds. G. H. Kersten op de Rotterdamse begraafplaats Crooswijk. beeld Sjaak Verboom
Het graf van ds. G. H. Kersten op de Rotterdamse begraafplaats Crooswijk. beeld Sjaak Verboom

Donderdag 9 september 1948. „Een nooit geziene begrafenisstoet” trekt volgens een ooggetuige door de straten van Rotterdam. Op Crooswijk dragen diakenen de kist van Gerrit Hendrik Kersten, geflankeerd door studenten van de theologische school. De predikant, die een leidende rol vervulde in de Gereformeerde Gemeenten, overleed drie dagen eerder op 66-jarige leeftijd. Voorafgaand aan de teraardebestelling zingen de duizenden belangstellenden Psalm 87:5: „Dan zullen daar de blijde zangers staan.”

Twee weken geleden kreeg voorzitter J. Mastenbroek van de stichting Machpela, die zich beijvert om de graven van bekende predikanten in ere te houden, van de gemeente Rotterdam het bericht dat het graf „voor de eeuwigheid bewaard blijft.” Mastenbroek, ook secretaris van de stichting Ds. G. H. Kerstenfonds, dat de nalatenschap beheert van ds. Kersten, heeft zich hier meer dan twintig jaar voor ingespannen.

Hij spreekt over een gebeurtenis van historisch belang. „Dit graf zal niet worden geruimd en deze zerk zal niet vernietigd worden. Ds. Kersten heeft een rol van betekenis vervuld op kerkelijk, politiek, onderwijskundig en maatschappelijk terrein. De laatste rustplaats van een man die door God op zo veel fronten is gebruikt tot heil van ons volk, moet in stand worden gehouden.”

In een geseculariseerde maatschappij gaat er een sprake uit van het grafmonument, zegt Mastenbroek, „alleen al vanwege de tekst die op de zerk staat en van de geopende Bijbel die erop ligt. We willen niet eindigen in de persoon van ds. Kersten, niet in de graven der profeten, maar wel hun leven in gedachtenis houden vanwege het werk Gods dat in hun leven werd gezien.”

Over het werk van Machpela wordt verschillend gedacht, weet hij. „We zoeken niet de Levende bij de doden. Maar in Handelingen 2 lees ik dat Petrus zegt over het graf van David: „En zijn graf is onder ons tot op deze dag.” Dat zou ons tot voorbeeld moeten zijn.”


Lees ook in Digibron:

Het gedenkteken op het graf van ds. G.H. Kersten (De Banier, 12-08-1999)

In memoriam Ds. G. H. Kersten - teraardebestelling (De Saambinder, 16-09-1948)

In memoriam, ds. G. H. Kersten, 1882-1948 - door ds. C. Hegeman (The Banner of Truth, 01-09-1948)

Meer over
Ds. G.H. Kersten

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer