OpinieCommentaar
Dodelijke pil via de post bedoeld om abortus verder te normaliseren

In de discussie rond abortus in de Verenigde Staten brak woensdag een nieuwe fase aan. Een hoge Amerikaanse rechtbank sprak zich uit over het gebruik van abortuspillen. Die mogen niet langer verstrekt worden via de post, maar alleen rechtstreeks via de huisarts. Er is nog een belangrijke hobbel te nemen voor deze uitspraak van kracht is. Toch betekent die een slag in het gezicht van president Biden en een steun in de rug voor ongewenste ongeboren kinderen en de Amerikaanse prolifebeweging.

Hoofdredactie
De discussie over de abortuspil in de VS laat zien wat de agenda van abortusactivisten is. Abortus moet normaal worden. In Nederland is de pil ook toegestaan maar  huisartsen verstrekken hem nog niet.  beeld Dirk Hol
De discussie over de abortuspil in de VS laat zien wat de agenda van abortusactivisten is. Abortus moet normaal worden. In Nederland is de pil ook toegestaan maar huisartsen verstrekken hem nog niet. beeld Dirk Hol

Abortus is in de VS toegestaan sinds 1973, na het geruchtmakende proces Roe vs. Wade. Begin jaren negentig werden er 1,6 miljoen abortussen per jaar uitgevoerd, maar dat daalde tot 860.000 in 2017. Eind 2016, toen president Trump gekozen werd en beperkingen rond abortus aankondigde, kwam de online verstrekking van abortuspillen op gang. Het aantal abortussen steeg daarop weer. Voorheen moesten vrouwen daarvoor naar een huisarts of kliniek, waar ze in aanwezigheid van de arts de pil moesten innemen. In 2021, na het uitbreken van de coronapandemie, verviel die eis en kwam de postorderhandel in abortuspillen flink op gang. In januari 2023 verleende de FDA, de instantie die toeziet op de veiligheid van medicijnen, daar officieel haar goedkeuring aan. Inmiddels kun je de pil ook ‘op voorraad’ bestellen. De volgende stap is dat de pil ‘gewoon’ bij de Amerikaanse varianten van Kruidvat en Etos te krijgen is. Deze drogisterijen aarzelen nog omdat ze bang zijn voor rechtszaken.

Intussen wordt meer dan de helft van alle abortussen in de VS –bijna 1 miljoen per jaar– verricht met zo’n abortuspil. Mogelijk is het aantal abortussen nog hoger, want er zijn alleen cijfers over de officiële verstrekkingen van de pil, terwijl een deel van de pillen onder de radar blijft. Een saillant detail: de Nederlandse abortusactivist Rebecca Gomperts, bekend van de abortusboot, heeft daar ook haar aandeel in. Haar organisatie Aid Access kreeg deze zomer wekelijks bijna 4000 aanvragen voor abortuspillen uit de VS, waarvan een kwart vanuit staten waar abortus sinds vorig jaar weer verboden is. Voor 150 dollar stuurt ze die pillen naar de VS.

Dat detail biedt een inkijkje in de agressieve agenda van abortusactivisten in Nederland. Dit voorjaar brak GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet een lans voor het versturen van abortuspillen naar Polen. Vrouwen zouden telefonisch of via internet een Nederlandse arts moeten kunnen raadplegen en daarna de pil via de post ontvangen. Een absurd voorstel voor wie bedenkt dat in Nederland deze pil nog niet eens via de huisarts verkrijgbaar is – al is dat wettelijk al wel toegestaan.

Het doel van deze voorstanders van vrije keuze voor vrouwen is duidelijk: deze pil moet net zo normaal worden als een morning-afterpil. Het magazine Ouders van nu noemt hem de „overtijdpil”. De pil is immers „veilig en effectief”? Ja, effectief, helaas wel, maar veilig? In elk geval maakt de pil een einde aan het leven van een kindje waarvan het hart bij zes weken zwangerschap al 110 slagen per minuut telt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Commentaar

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer