BuitenlandVerenigde Staten
Rechter VS verbiedt postverzending abortuspil

Een hoge rechtbank in de Verenigde Staten (VS) heeft woensdag gevonnist dat uitgifte van chemische abortuspillen aan banden moet worden gelegd.

Een pro-abortusactiviste toont abortuspillen. beeld AFP, Kena Betancur
Een pro-abortusactiviste toont abortuspillen. beeld AFP, Kena Betancur

Met de uitspraak van het Vijfde Hof van beroep wordt het abortusbedrijven verboden om chemische abortuspillen per post te verzenden. Dat stond de Food and Drugs Administration (FDA), de Amerikaanse toezichthouder, sinds 2021 toe. Als de uitspraak wordt bevestigd door het hooggerechtshof, zal dit een forse tegenslag voor de postorderhandel in abortuspillen zijn.

In de uitspraak van woensdag gaat het om het middel mifepriston. Dat wordt in combinatie met misoprostol gebruikt om een miskraam op te wekken. De abortuspillen worden door medische experts al jaren als veilig en effectief beschouwd. Ze werden in 2020 gebruikt bij 53 procent van de iets meer dan 930.000 abortussen in de Verenigde Staten.

De regering-Obama besloot in 2016 om alle belangrijke veiligheidsvoorschriften voor de abortuspil te schrappen. Bovendien verruimde de FDA in dat jaar de termijn waarin het gebruik was toegestaan tot tien weken zwangerschap in plaats van zeven. De beroepsrechter heeft nu gezegd dat deze besluiten in strijd zijn met de procedure voor goedkeuring van het middel. „Door de veiligheidsbeperkingen van mifepriston te versoepelen, slaagde de FDA er niet in een aantal belangrijke zorgen weg te nemen over de vraag of het medicijn veilig zou zijn voor de vrouwen die het gebruiken,” aldus de rechtbank in haar oordeel.

De beroepsrechter stelt vast dat de FDA nooit de veiligheid van de medicijnen heeft onderzocht onder de vereiste condities. Verder constateert het hof dat de FDA niet is nagegaan wat de mogelijke effecten van het middel zijn op meisjes van wie het lichaam nog in ontwikkeling is.

Ook ging de FDA volgens de rechter voorbij aan de bewijzen dat chemische abortusmedicijnen meer complicaties veroorzaken dan chirurgische abortussen. Samen met de sterfgevallen van miljoenen ongeboren baby’s wordt mifepriston in verband gebracht met ten minste 28 sterfgevallen bij vrouwen en 4.000 ernstige complicaties.

De uitspraak van het Vijfde Hof van beroep is een forse tegenslag voor de pro-abortuspolitiek van president Biden. Die zoekt -na de uitspraak van het hooggerechtshof in juni vorig jaar dat abortus geen onaantastbaar recht is-, steeds wegen om abortus toegankelijk te laten zijn voor vrouwen in heel de VS. In 2021 stond de regering-Biden toe dat abortusmedicijnen via de post kunnen worden verkocht zonder direct medisch toezicht. Recent werd groen licht gegeven dat apotheekketens zoals Walgreens en CVS ze mochten verkopen.

Juridische experts zeggen dat deze rechtszaak de meest invloedrijke kan zijn sinds het Amerikaanse hooggerechtshof vorig jaar het landelijke recht op abortus schrapte.

Gynaecoloog Ingrid Skop, directeur medische zaken bij het Charlotte Lozier Institute in Arlington schrijft: „Net als ongeveer 90 procent van mijn collega’s voer ik geen abortussen uit. Maar ik heb persoonlijk veel vrouwen behandeld voor complicaties van de abortuspil (mifepriston en misoprostol), waaronder het uitvoeren van een spoedoperatie bij een vrouw die twee maanden bloedde nadat ze deze medicijnen had gekregen… Degenen die reclame maken voor zelfgemaakte abortuspillen zonder toezicht, geven duidelijk prioriteit aan de dood van ongeboren kinderen over de gezondheid en veiligheid van vrouwen. Ik hoop dat de FDA voor eens en voor altijd verantwoordelijk zal worden gehouden voor haar taak om het Amerikaanse publiek te beschermen tegen deze gevaarlijke drug.”

En directeur Katie Daniël van het Susan B. Anthony Pro-Lifecentrum zegt in een reactie op de uitspraak: „De ongekende en onwettige acties van de FDA weerspiegelden geen wetenschappelijk oordeel, maar onthulden eerder politiek gedreven beslissingen om een gevaarlijk drugsregime door te drukken zonder rekening te houden met de gezondheid van vrouwen of de rechtsstaat. Dit is een belangrijke overwinning voor de artsen en medische verenigingen die we vertegenwoordigen en, nog belangrijker, voor de gezondheid en veiligheid van vrouwen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer