BuitenlandFox News
Conservatieve omroep Fox News promoot met donaties abortus en LHBTI+-activisme

Volgens conservatieven in de Verenigde Staten is maar een grote Amerikaanse omroep gezaghebbend: Fox News. Maar hoe lang houdt de omroep nog dat imago nu blijkt dat Fox News doneert aan links-progressieve instellingen?

De “March for Life” in Washington. Het conservatieve Fox News stimuleert donaties aan organisaties die abortussen faciliteren. beeld AFP, Saul Loeb
De “March for Life” in Washington. Het conservatieve Fox News stimuleert donaties aan organisaties die abortussen faciliteren. beeld AFP, Saul Loeb

Beweren dat Fox News geld geeft aan Planned Parenthood, een organisatie die onder meer zo’n 400.000 abortussen per jaar faciliteert, zouden conservatieve Amerikanen tot voor kort afdoen als vuile laster. Hetzelfde geldt voor giften van de omroep aan het Trevor-project dat onderzoek voor de LHBTI-beweging financiert. Ook kan via Fox worden gedoneerd aan The Satanic Temple, een organisatie die zich inzet voor het elimineren van christelijke elementen uit de samenleving.

En toch is het waar. Fox News faciliteert via het medewerkersportaal niet alleen het doneren aan links-progressieve doelen, maar verhoogt ook giften van medewerkers aan deze doelen tot duizend dollar met hetzelfde bedrag. Dat onthulden enkele (oud-)medewerkers van de omroep vorige week via het conservatieve medium The Blaze en nadien via de conservatieve internetkrant The Christian Post. Van linkse laster is geen sprake.

Een vals gerucht is het ook niet. Programmadirecteur Ratliff-Feldman van The Blaze vertelde dat zij persoonlijk een van de klokkenluiders zag inloggen op het bedrijfsportaal van Fox om zijn gift via de donatie-app aan een van de ‘goede’ doelen te zien bevestigen. Zo weet Ratliff-Feldman zeker dat er niets is gefotoshopt.

Planned Parenthood

De informatie die op het bedrijfsportaal bij elk doel wordt gegeven, noemt Ratliff-Feldman schokkend. Zo viel haar op dat Planned Parenthood „een gerespecteerd leider in het opleiden van Amerikanen over reproductieve en seksuele gezondheid” wordt genoemd. Er staat nergens dat het bedrijf jaarlijks bijna 400.000 abortussen uitvoert. Dat dit harde feiten zijn, blijkt uit de screenshots die The Blaze toont. Ook de informatie over andere progressieve organisaties noemt The Blaze misleidend.

Op verzoeken van diverse media, waaronder het Reformatorisch Dagblad, aan Fox News om op de onthullingen in te gaan, reageert de omroep niet. Wel is de mogelijkheid voor donatie aan The Satanic Temple uit de app verwijderd. Andere progressieve instellingen worden nog steeds aangeboden.

Een woordvoerder van The Satanic Temple zegt tegen The Christian Post dat berichtgeving misleidend is. Fox News gebruikt een app waar standaardinstellingen in zitten. Het zou geen eigen keus zijn om linkse organisaties hier in op te nemen.

Dat verklaart niet alles. De vertegenwoordiger van The Satanic Temple geeft toe dat het mogelijk is om een organisatie weg te halen of toe te voegen. Opvallend is dat een Billy Graham Association, gericht op evangelisatie, er niet in zit.

Inclusie

De onthullingen zijn niet de enige signalen dat er bij Fox News intern anders wordt gedacht dan hetgeen de omroep naar buiten toe uitdraagt. Een maand eerder publiceerde Matt Walsh, commentator van het platform Daily Wire, documenten die aantoonden dat Fox werknemers aanmoedigt om te doneren aan het Trevor Project, bekend om het promoten van de transgendergedachte op scholen.

Een Fox News-medewerker zei twee weken geleden dat „Fox doet alsof het om christenen geeft. Maar intern denken ze anders. Transgenderoperaties bij kinderen en de mogelijkheid te doneren aan het werk van Satan zijn een enorme klap in het gezicht van elke christen.”

Uit de documenten blijkt dat Fox ook het platform Eskalera ontwikkelt, dat toezicht moet houden op de toewijding van medewerkers aan waarden als diversiteit, rechtvaardigheid en inclusie.

LHBTI+

Verder staan op het werknemersportaal van Fox, onder het kopje „Vergroot je perspectief”, lijsten met boeken van LHBTI±activisten, waarmee het bedrijf medewerkers aanmoedigt om die te lezen.

Tony Perkins, de president van de Family Research Council, spreekt van een verontrustende verschuiving naar progressiviteit bij Fox News. „Oude waarden worden terzijde geschoven. En het erge is dat het rot niet van buitenaf de omroep aantast, maar van binnenuit. Er is sprake van een enorm contrast tussen hetgeen Fox News beweert te willen uitdragen en hetgeen ze intern denkt en doet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer