Kerk & religieChristenvervolging
Kerken en huizen van christenen vernield in Pakistan

In Jaranwala bij de Pakistaanse stad Faisalabad zijn woensdag 21 kerken vernield of in brand gestoken door groepen moslims en er zijn vernielingen aangericht bij een christelijke begraafplaats. Ook huizen van christenen liepen schade op.

Redactie kerk
beeld EPA, Ilyas Sheikh
beeld EPA, Ilyas Sheikh

Aanleiding voor de acties is dat twee christelijke broers uit Faisalabad de profeet Mohammed zouden hebben beledigd en de koran onteerd. In het politierapport staat dat in hun huis pagina’s uit de koran en een kalender zijn gevonden met daarop „profane en lasterende woorden”. De twee zijn gevlucht en hun huizen zijn in brand gestoken. Donderdag zijn de broers en hun vader gearresteerd.

Nadat via luidsprekersystemen aandacht aan de kwestie werd besteed, sloeg de vlam al snel in de pan. Moslimleiders hitsten moskeebezoekers op in actie te komen. Grote groepen (jonge) moslims besloten daarop christenen en hun kerken aan te vallen, meldt directeur Jan Dirk van Nifterik van de organisatie HVC die zich inzet voor vervolgde christenen. Op beelden op sociale media is te zien dat kerkgebouwen in brand staan, kruizen van kerken worden gesloopt en andere vernielingen plaatsvinden. Politieagenten lijken niet in te grijpen.

„Zo’n 500 families uit de christelijke wijk in Jaranwala zijn voor het geweld op de vlucht geslagen”, zegt Van Nifterik. Over hun lot is nog veel onduidelijk. HVC is een actie gestart om de gedupeerden te ondersteunen. „Het gaat om de armsten van de armsten die alles zijn kwijtgeraakt.”

Hoewel er nog veel onduidelijk is, gaat Van Nifterik ervan uit dat de aanklachten vals zijn. „Er zou een onenigheid zijn geweest over geldzaken. Helaas gebeurt het in Pakistan vaker dat iemand via de valse aanklacht van godslastering onschadelijk wordt gemaakt. Pakistaanse christenen weten heel goed dat ze de koran en het islamitische geloof met rust moeten laten.”

Van Nifterik liet donderdagmorgen weten dat de situatie in de regio weer rustig lijkt te worden. Hij maakt zich wel zorgen voor de komende tijd. „De politieke situatie in Pakistan is sinds vorig jaar instabiel. Sommigen vrezen voor een militaire coup. Er worden dit najaar verkiezingen verwacht, maar het is de vraag of die wel zullen doorgaan. De koranverbrandingen in Zweden hebben ook kwaad bloed gezet bij veel moslims. In zo’n situatie is er maar weinig voor nodig om de vlam in de pan te laten slaan en de crisis overslaat naar andere delen van het land. Er is veel opgekropte volkswoede.”

19569749.JPG
Een van de kerken in Faisalabad die woensdag in vlammen opging bij protesten van moslims tegen christenen. beeld AFP, Ghazanfar Majid

Van Nifterik maakt zich ook zorgen over de rechtsbescherming van christenen. „De politie sympathiseert met radicale moslims die christenen aanvallen. En rechters durven het vaak niet aan om aangeklaagde christenen vrij te spreken, zodat deze soms jarenlang opgesloten blijven.”

President Shehbaz Sharif heeft het geweld op X (voorheen Twitter) veroordeeld. Hij schreef dat „alle religieuze plaatsen, heilige boeken en personen in de hoogste mate ons respect verdienen”. Hij riep de regering op om actie tegen de aanvallers te ondernemen. „Pakistan is van alle religieuze minderheden.”

Interim-premier Anwaarul Haq Kakar zei woensdagavond dat er streng zou worden opgetreden tegen de vandalen. Er is sinds donderdag een samenscholingsverbod van kracht; er mogen niet meer dan vier mensen samen buiten zijn. Het leger is ter plaatse. Inmiddels zijn er honderd arrestaties verricht.

De Verenigde Staten hebben opheldering geëist van de Pakistaanse autoriteiten. „We zijn diep bezorgd dat kerken en huizen het doelwit zijn van een vermeende koranschending in Pakistan”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

HVC roept op tot gebed voor de kerken in Pakistan. „Bid voor veiligheid voor alle betrokkenen, in het bijzonder de beschuldigden. Bid dat deze crisis niet overslaat naar andere delen van het land. Bid voor rust in het hele land. Bid voor de aanvallers.”

Veel kerken in Pakistan hielden donderdag een gebeds- en vastendag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer