Kerk & religieChristenvervolging

„Geloofsvervolging blijft steeds vaker ongestraft”

In tientallen landen is de geloofsvrijheid opnieuw afgenomen, concludeert Kerk in Nood in een donderdag verschenen rapport. De daders komen er in steeds meer gevallen mee weg.

22 June 2023 17:45
Christenen in Pakistan protesteren tegen de ontvoering en uithuwelijking van de 13-jarige Arzoo Raja. Dergelijke gebeurtenissen –die in Pakistan met grote regelmaat plaatsvinden– zijn een voorbeeld van hoe geloofsvervolging straffeloos kan plaatsvinden, aldus Kerk in Nood.
Christenen in Pakistan protesteren tegen de ontvoering en uithuwelijking van de 13-jarige Arzoo Raja. Dergelijke gebeurtenissen –die in Pakistan met grote regelmaat plaatsvinden– zijn een voorbeeld van hoe geloofsvervolging straffeloos kan plaatsvinden, aldus Kerk in Nood.

Het ligt voor de hand dat de ontvoering van een minderjarige voor de politie alle prioriteit heeft. Maar niets is minder waar als het om de christelijke Saba Masih (15) gaat. Als de islamitische buurman van het christelijke meisje haar in 2022 ontvoert, weigert de politie actie te ondernemen. De tiener zou zich tot de islam hebben bekeerd en met haar ontvoerder zijn getrouwd. Vrijwillig. Als minderjarige.

Dergelijke gebeurtenissen –die in Pakistan met grote regelmaat plaatsvinden– zijn een voorbeeld van hoe geloofsvervolging straffeloos kan plaatsvinden, zegt Dennis Peters. Hij is woordvoerder van Kerk in Nood, een rooms-katholieke stichting die wereldwijde geloofsvervolging monitort. „Politie en autoriteiten spannen samen met de daders, zelfs als uit een doopbewijs blijkt dat het om een minderjarige gaat.”

Stilzwijgen

Donderdag publiceerde de organisatie haar tweejaarlijkse rapport, waarvoor het de status van godsdienstvrijheid in alle 196 landen onder de loep neemt. Een van de bevindingen is dat de straffeloosheid van geloofsvervolging in de achterliggende twee jaar toenam. Volgens Kerk in Nood worden in 36 landen de daders zelden of nooit gestraft voor hun misdaden.

19432139.JPG
Dennis Peters, zegsman van Kerk in Nood. beeld Ramon Mangold

Het stilzwijgen van de internationale gemeenschap draagt bij aan deze cultuur van straffeloosheid, stelt het rapport. Het gaat dan met name over regimes die strategisch belangrijk zijn voor het Westen, zoals China en India. „Zij worden niet onderworpen aan internationale sancties of andere gevolgen voor hun schendingen van de godsdienstvrijheid”, zegt Peters. „Daar wordt heel pragmatisch mee omgegaan.”

Stevige gesprekken over mensenrechten worden minder gevoerd dan in het verleden, ziet de woordvoerder. En dat terwijl het juist van groot belang is dat er vanuit de internationale gemeenschap druk wordt uitgeoefend. „Dat kan door het tijdens een handelsdeal of ontwikkelingssamenwerking te benoemen en daar consequenties aan te verbinden.”

Kathedraal

Dat is hard nodig, want wereldwijd is het aantal schendingen toegenomen, constateert Kerk in Nood. In 61 van de 196 landen die de organisatie onderzocht, werden burgers geconfronteerd met ernstige schendingen van de godsdienstvrijheid. In 47 landen verslechterde de situatie ten opzichte van de vorige rapportage uit 2021. Slechts negen landen kenden verbetering.

„Met name over Afrika maken we ons veel zorgen”, zegt Peters. Bijna de helft (13) van de 28 landen waar de zwaarste vervolging plaatsvindt, ligt in Afrika. Geweld tegen zowel moslims als christenen is daar volgens Kerk in Nood enorm gestegen, met name door jihadistische groepen.

Ook in Latijns-Amerika was er sprake van achteruitgang. „Daar blijven religieuze leiders doelwit omdat zij criminele bendes tegenwerken”, legt de woordvoerder uit. „Nieuw is hier de toename van geweld van links-anarchistische en pro-abortusgroepen, vaak zonder juridische gevolgen voor de daders.”

In Nicaragua valt president Daniel Ortega de kerken bij elke gelegenheid lastig, aldus Peters. „Kerken zijn namelijk kritisch geweest op schendingen van mensenrechten onder zijn bewind. Een bisschop kreeg 26 jaar cel.” In Chili gingen in de afgelopen onderzoeksperiode verschillende kerken in vlammen op. „Daar is niet tegen opgetreden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer