Wit-Russische christen onder toenemende druk
President Aleksandr Loekasjenko lijkt op heksenjacht te zijn. De vrijheid van Wit-Russische christenen hangt aan een zijden draadje.
Hoewel Wit-Rusland officieel erkent dat burgers recht hebben op godsdienstvrijheid, is de praktijk weerbarstig. Onder het mom van staatsveiligheid sluiten de autoriteiten kerken en arresteren ze voorgangers. En de vervolging neemt toe.
Eerder deze maand gaf het regime bevel om de New Life Church in Minsk te slopen. Bulldozers walsten het terrein van de pinkstergemeente op om het gebedshuis in een puinhoop te veranderen.
De vernieling toont de escalatie van een groter conflict tussen de kerk en de Wit-Russische autoriteiten, schrijft de Noorse organisatie Forum18. Al in 2002 weigerde het regime diverse verzoeken van de kerk om wijziging van de bestemming van hun perceel. Die stond nog geregistreerd als koeienstal, al had de kerk er een ander gebouw neergezet. In 2005 ontzegden de autoriteiten de gemeente alle rechten op het gebruik van de grond, meldde [Euroradio]((https://euroradio.fm/u-minsku-ruynuyuc-budynak-pratestanckay-carkvy-novae-zhyccyo).
Omdat leden het gebedshuis bleven gebruiken, werden ze in januari 2021 met geweld uit hun gebouw gezet. Ze besloten toen hun diensten op de parkeerplaats te houden. De Wit-Russische autoriteiten waren echter onverbiddelijk. Ze verboden de bijeenkomsten en arresteerden de voorganger, zoals CNE.news eerder schreef.
Geweld
Vooral sinds de opstanden na de presidentsverkiezingen in 2020 is de overheid wantrouwig tegenover kerken. Mensen gingen toen massaal de straat op, omdat ze geloofden dat Loekasjenko niet wettig was verkozen. Het regime onderdrukte deze opstanden met geweld. Ook christenen leden hieronder.
Eerder sprak CNE.news pastor Vitaly Tsjitsjmarev die werd aangehouden na de protesten. De officiële reden voor zijn arrestatie was zijn deelname aan ‘vredesmarsen’.
Pastor Dmitry Podlobko onderging hetzelfde lot, meldde CNE.news vorig jaar. De voorganger had zonder overheidstoestemming in zijn achtertuin de doop bediend. Hij werd in augustus 2022 veroordeeld tot celstraf. Eerder kreeg hij al een boete voor hetzelfde ‘vergrijp’.
Druk
Loekasjenko lijkt ook de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) als bedreiging te zien. Leden zijn vervolgd om willekeurige redenen, zoals het zingen van bepaalde hymnen, aldus CNE.news. Na de Russische invasie in Oekraïne vorig jaar toonde de RKK afkeuring voor de steun die Wit-Rusland aan Moskou geeft. Dat leidde tot nog meer druk van de regering op de kerk. De overheid sloot bijvoorbeeld een kerk in Minsk. Een mogelijke reden waarom Loekasjenko kritisch is op de RKK is dat hij deze ziet als een buitenlandse agent.
De Wit-Russische regering trekt het net rond religieuze gemeenschappen nog strakker aan. Eerder deze maand kondigde ze een wijziging aan van de wet ”Vrijheid van geweten en religieuze organisaties”. Als de aanpassingen ingaan, wordt het voor kerken bijvoorbeeld nog moeilijker om een registratie te krijgen; die is nodig om legaal te opereren. Ook krijgen lokale autoriteiten meer bevoegdheden om de vrijheid van religieuze organisaties te beperken. Christelijke gemeenschappen maken zich grote zorgen.