Beoogd CDA-leider Bontenbal gelooft in verantwoordelijkheid nemen
Verantwoordelijkheid nemen. Niet vanuit het eigen ik denken, maar samen aan een oplossing werken. Daarin ziet CDA-Kamerlid Henri Bontenbal (40), die maandag door het partijbestuur naar voren geschoven is als lijsttrekker, de oplossing voor politieke vraagstukken.
Een leider die Bontenbal inspireert is oud-premier Lubbers. Bontenbal was een kleine tien jaar geleden nog niet eens zo actief voor CDA Rotterdam toen Lubbers hem belde. Of hij langs wilde komen.
Te Hoonhorst, het Overijsselse plaatsje waar Lubbers een tweede woning had, ontspon een gesprek over het CDA, klimaat en duurzaamheid. „Lubbers wilde graag zijn idealen en ideeën voor een betere wereld doorgeven aan de jonge generatie CDA’ers”, blikte Bontenbal later terug in een artikel op zijn website. „Hij doceerde, ik stelde af en toe een vraag.”
Een keuze voor het klimaat mag soms wat kosten, leerde Bontenbal van Lubbers. „Lubbers was een van de eersten die in een elektrische auto reed. Hij liet een Volkswagen Golf ombouwen tot een elektrische auto. Lubbers moest daar wel het nodige voor doen en zijn vrouw was er niet altijd blij mee. Soms stond Lubbers met een lege accu en moest hij bij mensen thuis aanbellen om te kunnen opladen. Zijn vrouw vond dat een inbreuk op hun privacy. „Maar die mensen vonden het juist leuk. Die dachten: hé, daar heb je die Lubbers. „Ik kreeg altijd koffie, en heb nooit kunnen betalen voor de stroom.”” Bontenbal zelf vliegt in principe niet meer uit milieu-overweging.
Niet alleen Lubbers, ook de voormalig Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Zuid-Afrikaanse verzetsstrijder Nelson Mandela vormen een inspiratiebron voor Bontenbal. Verantwoordelijkheidsbesef, plichtsgevoel en handelen vanuit het algemeen belang zijn typerende eigenschappen voor deze leiders. Bij trainingscentrum De Baak leerde Bontenbal dat leiders die iemand inspireren ook iets zeggen over de leider die diegene zelf wil zijn.
Maaltijd
De aanstaand politiek leider van het CDA groeide op in Rotterdam-Zuid. Bontenbal was de vierde in een gezin van acht kinderen. Het gezin kerkte in de Gereformeerde Gemeente Rotterdam-Zuidwijk. Voormalig GroenLinks-Kamerlid Özdil woonde bij de familie Bontenbal in de straat en koestert positieve herinneringen. Als hij vanwege zijn afkomst werd gepest door kinderen uit de buurt, vluchtte hij dikwijls naar het gezin Bontenbal. Daar kon hij op een warme maaltijd rekenen.
In zijn tienerjaren brak Bontenbal met de Gereformeerde Gemeenten, vertelde hij in het Nederlands Dagblad. „Ik was een jaar of zestien toen ik mij er [in het kerkverband, red.] wat meer in ging verdiepen. Ik dacht: dit is niet echt iets voor mij. Ik vond het net even te extreem. Mijn ouders deden er niet ingewikkeld over dat ik uit hun kerk vertrok; twee broers en een zus boven mij hadden die weg al gebaand. Ik ben toen lid geworden van de hervormde kerk. Later zijn mijn ouders zelf ook overgegaan naar die kerk, wat toen de Protestantse Kerk was geworden. Zij hebben dus zelf ook een ontwikkeling doorgemaakt; een beetje met de kinderen mee.”
Inmiddels is er een behoorlijke afstand ontstaan tussen Bontenbal en het kerkverband van zijn jeugd. Dat blijkt bijvoorbeeld uit zijn uitlatingen op Twitter naar aanleiding van de Nashvilleverklaring. Naar zijn opvatting zijn de Hersteld Hervormde Kerk en de Gereformeerde Gemeenten „afgescheiden kerken, met sektarische trekjes”. Bontenbal was het oneens met de verklaring omdat hij vindt de Bijbel niet van a tot z letterlijk moet worden gelezen en gelovige homo’s niet moeten worden uitgesloten in de kerk.
Dossierkennis
Bontenbal heeft een bèta-achtergrond. Nadat hij zijn diploma haalde op de Guido de Brès in Rotterdam, studeerde hij natuurkunde aan de Universiteit Leiden. Bontenbal werkte achtereenvolgens als energieconsultant, beleidsmedewerker voor de CDA-Kamerfractie, zelfstandig adviseur en consultant bij netbeheerder Stedin.
Bij de verkiezingen van 2021 stond Bontenbal op de 17e plaats op de CDA-lijst. Na twee keer tijdelijk Kamerlid te zijn geweest, werd hij begin vorig jaar definitief Kamerlid. Namens zijn partij voert hij het woord op gebied van klimaat en energie.
In de Tweede Kamer wordt Bontenbal door de collegaklimaatwoordvoerders gewaardeerd om zijn dossierkennis. Hij schreef in samenwerking met het Wetenschappelijk Instituut van het CDA ook een christendemocratische klimaatvisie. Daarin spreekt hij zich uit voor verantwoordelijkheid nemen als tegengif tegen polarisatie. Het klimaatbeleid van de overheid zou er volgens hem voor moeten zorgen dat ook de armsten mee kunnen komen, bedrijven niet worden weggejaagd en er ook Europees en wereldwijd voortgang wordt geboekt.
Een laatste bekendheid die Bontenbal nog na zijn overlijden inspireert, is de Britse rabbijn Jonathan Sacks. Ook Sacks sprak dikwijls zijn zorgen uit over een politiek van wanhoop waarin angst en klagen hoogtij viert en verantwoordelijkheid nemen ontbreekt. Volgens de Britse rabbijn ligt het antwoord juist in samen de schouders eronder zetten. „Laten we elkaar inspireren om steeds weer te besluiten tot een ethiek en politiek van verantwoordelijkheid”, becommentarieerde Bontenbal Sachs’ visie. „Ik ben er van overtuigd dat de wereld daar een mooiere plek van wordt.”