Zet kerkdeuren zoveel mogelijk open, ook op doordeweekse dagen
Het is een vraag die eigenlijk iedere zomerperiode wel weer gesteld wordt: waarom zijn er doordeweeks veel rooms-katholieke kerkgebouwen open terwijl de meeste protestantse kerken de deuren gesloten houden?
In het Reformatorisch Dagblad van donderdag wordt duidelijk dat het gelukkig niet aangaat om te stellen dat protestantse kerken in de zomermaanden doordeweeks allemaal gesloten zijn. Er zijn, zeker in toeristische gebieden, vooral monumentale kerken die op gezette tijden de deuren openen voor de belangstellende vakantieganger.
In de zomermaanden doordeweeks en op zaterdag de deuren van de kerk op gezette tijden openzetten, kost veel menskracht. Er moeten vrijwilligers gevonden worden omdat je een gebouw niet onbeheerd open kunt stellen.
Zeker voor gemeenten die het financieel al niet breed hebben én voor kerken die op een locatie staan waar veel publiek komt, is de verleiding bij openstelling groot om ook nog entree te heffen. Iedere euro is immers meegenomen. Maar het risico dat bezoekers de kerk dan definitief gaan zien als een museum, is door het heffen van een toegangsprijs óók veel groter.
Het is logisch dat voor kerkelijke gemeenten de zorg voor het kunnen houden van bijeenkomsten voor de eigen gemeenteleden op de eerste plaats komt. Toch worden met de sterke nadruk op vooral de zondagse erediensten mogelijkheden onbenut gelaten voor voorbijgangers die zo’n gebouw nooit van de binnenkant zien. Het kerkgebouw heeft op zichzelf een grotere waarde dan veel kerkmensen beseffen. Hout en steen ‘preken’ ook. En dat de hele week gedurende de hele dag.
Vakantiegangers die door het dorp of de stad slenteren, kunnen juist in de ontspannen zomertijd zomaar de drempel overstappen. Als de deur tenminste openstaat. Die drempel is op dinsdag of woensdag vele malen lager dan op zondag. Kinderen bewonderen de glas-in-loodramen en vragen wie dat zijn die op het glas staan afgebeeld. En wat is er mooier dan dat dan een vrijwilliger kan vertellen waarover en over Wie het tijdens de kerkdiensten in deze kerk gaat?
Op een andere manier geldt dat ook voor niet-monumentale kerken in een woonwijk of aan de rand van een dorp of stad. Zet de deuren open, plan tijden dat het orgel bespeeld wordt en dat er gemeentezang klinkt. Omwonenden van de kerk willen weten hoe het gebouw er vanbinnen uitziet en wat daar op de zondagen gebeurt. Het kan toch niet zijn dat een kerkgebouw in de buurt alleen bekend staat om de parkeeroverlast op de zondagen?
Nee, een kerk is geen buurthuis. Maar de kerk is wel, als het goed is, ook een huis voor de buurt.