Hoe deel je het Evangelie met studenten in deze tijd? Die vraag staat centraal op een achtdaagse conferentie in Jakarta, waar christenen uit 180 landen bijeen zijn. „De carrière van een christen hangt niet af van een tentamencijfer.”
„De wereld staat in brand. Wat moet ik als ik afgestudeerd ben?” vroeg een student aan Rieke Lindeboom. „Het is een pittige tijd om volwassen te worden”, weet de studentenwerker en directeur Nederlands Studentenwerk bij IFES. Ze spreekt veel studenten met dreigende depressie en problemen op het gebied van mentale gezondheid. Een thema waarover ze deze dagen ervaringen uitwisselt in Indonesië, op de World Assembly, een vierjaarlijkse internationale conferentie die woensdag begint.
Op het programma staan ’s ochtends Bijbelstudies en ’s middags seminars over het toerusten van zowel christelijke als niet-christelijke studenten in deze tijd. Zo zullen er vanuit Europa bijdragen zijn over mentale gezondheid – hier een actueel thema.
„Mentale gezondheid is niet hetzelfde als een happy life”, stelt Lindeboom. Ze wil studenten die met prestatiedruk worstelen niet met een kluitje het riet in sturen. „Zo van: Ik begrijp het wel, je bent niet alleen.” Ze probeert in een gesprek altijd de verbinding te maken naar het geloof. „Het gaat erom dat je ook in de moeilijkheden bij God terechtkomt. En niet in jezelf, maar in Hem houvast vindt. Ik wijs studenten bijvoorbeeld op Psalm 42, waar David klaagt. Met de boodschap: je mag het uitschreeuwen naar God.”
Overgave
Buiten Europa kampen studenten met heel andere vragen. Zo lopen in Indonesië ook studentenwerkers rond uit landen waar je niet openlijk christen mag zijn. Zij zullen ervaringen delen over hoe ze het Evangelie vanuit een verdekte positie proberen door te geven.
„Voor hen en ons komt het uiteindelijk op hetzelfde neer”, stelt Lindeboom. „Het dienen en volgen van Jezus vraagt overal ter wereld om overgave. Om vastberadenheid en trouw als het moeilijk is.”
Vanuit Nederland zijn ook studenten van CSFR en van Ichthus afgereisd, verenigingen die zijn aangesloten bij IFES. Joël Hoeve, lid van Ichthus Eindhoven, is maandagmiddag al aangekomen in Jakarta. Hij hoopt de komende week ervaringen uit te wisselen over missionaire activiteiten op de universiteit. Zelf organiseerde hij op de campus een week waarin tijdens gratis lunches lezingen werden gegeven over de prestatiecultuur. De sprekers deden dat vanuit een christelijke visie.
„Studenten merkten dat de christelijke benadering een soort rust geeft”, vertelt Joël. „Onze carrière en ons levensdoel hangen niet af van een tentamencijfer. Natuurlijk willen we die toets graag halen, maar door een leven met God kun je dat streven in een groter plaatje plaatsen.” Joël vond het bijzonder dat na afloop van de lezingen veel studenten nog lang bleven napraten, ook over de betekenis van het geloof in een wereld waar prestaties nooit goed genoeg zijn.
Rust
Ook christelijke studenten hebben de boodschap nodig van het bredere perspectief, weet Joël. „Wij ervaren net zo goed stress over het hier en nu.” Een vragenlijst van IFES onder zo’n 350 studenten van CSFR en Ichthus liet dat ook zien: de cijfers verschillen nauwelijks van landelijk onderzoek dat het Trimbos-instituut deed. Zo kampt bijna de helft van de studenten met mentale klachten. Een even groot deel krijgt psychische zorg of heeft dat gehad.
Voor 43 procent speelt het geloof geen rol in hun mentale gezondheid. Toch geeft de Bijbel wel degelijk richtlijnen die bijdragen aan het welzijn van studenten, stelt Lindeboom. „Een dag per week rust nemen, bijvoorbeeld.”
De studentenwerker ziet dat de coronacrisis sommige studenten een flinke knauw gaf en dat het effect daarvan nog na-ijlt. Tegelijk gaf corona openheid om over mentale problemen te praten. „Er was tijdens de pandemie veel aandacht voor studenten die het zwaar hadden. Dat heeft het gesprek geopend.”