Ze werkt als redacteur bij uitgeverij Jongbloed en is dus bijna altijd met boeken bezig. Toch leest Annemarie van Eijsden (31) ook op vakantie graag.
Al moet ze dan wel opletten, want haar peuter kan in een onbewaakt moment zomaar de voorkant van haar boek bekrassen. „Ach ja, we lieten zelf de pen slingeren.”
Na haar studie Engels stuurde ze open sollicitaties naar verschillende uitgeverijen. „Het was altijd al mijn droom om voor een christelijke uitgeverij te werken.” Annemarie van Eijsden uit Zwolle kreeg heel wat afwijzingen, maar bij Jongbloed Media mocht ze op gesprek komen. Na een periode als redacteur („dan ben je vooral bezig met het proces begeleiden van manuscript tot boek”) is ze nu zo’n drie jaar acquirerend redacteur.
Haar Engelse studie komt daarbij goed van pas, want ze leest Engelse boeken om te bepalen of die geschikt zijn voor een Nederlandse uitgave. „Nu sta ik meer aan het stuur, want ik bedenk zelf ideeën of vraag auteurs of ze een boek willen schrijven over een bepaald onderwerp.”
Geniet je nog van lezen als hobby wanneer je er voor je werk ook veel mee bezig bent?
„Ja, dat kan ik goed scheiden. Je bent op een andere manier bezig. Als ik voor mijn werk een manuscript moet redigeren, krijg ik het in delen aangeleverd en lees ik per hoofdstuk kritisch mee om het voor mezelf behapbaar te houden. En ik zet een andere bril op. Zo let ik steeds op structuur: Loopt het lekker? Mist hier nog iets? Als ik zelf lees, stel ik mezelf niet voortdurend die vragen. Maar goed ook, want dan zou ik van geen enkel boek meer kunnen genieten.”
Was je als kind al een lezer?
„Absoluut. We gingen veel naar de bieb vroeger; mijn moeder en mijn zusje zijn ook lezers. Het ontspant me om in de buurt van boeken te zijn. Dat had ik als kind al.
Vroeger las ik graag de boekjes van ”De olijke tweeling” van Marion van de Coolwijk of de ”Duiventil”-serie van Gerda Ronhaar. Vanaf de derde klas op de middelbare school ben ik ook veel Engels gaan lezen. Ik vond het leuk om de taal te oefenen, en in het Engels verscheen meer jeugdliteratuur dan in het Nederlands. Toen kwam internet op, dus ik keek vaak op websites of er nog leuke boektips waren.
Nu lees ik nog steeds graag Engels, maar ik mix het met Nederlands. Fictie lees ik het liefst in het Engels, zeker als het origineel in die taal geschreven is. Niet dat er iets mis is met een vertaling, maar voor je gevoel loopt een zin soms net wat minder lekker. Non-fictie lees ik vaak wel in het Nederlands.”
Lees je liever fictie of non-fictie?
„Ik lees van alles door elkaar. Privé veel literatuur, maar ook theologie vanwege de boeken die ik voor mijn werk moet lezen. Ik werk binnen Jongbloed Media met name voor uitgeverij Groen, en zij geven theologie en praktisch bijbelse boeken uit. Soms vind ik het ook leuk om een uitstapje te doen naar iets wat ik normaal niet vaak lees. Zo probeer ik elk jaar een biografie erbij te pakken. Dan leer je toch weer wat nieuws.”
Hoeveel boeken lees je ongeveer per maand?
„Mijn jaardoel op Goodreads, een website waar je gelezen boeken kunt bijhouden en leestips krijgt, is meestal 52 boeken. Dat betekent ongeveer een boek per week. De afgelopen jaren is me dat steeds gelukt, maar dit jaar heb ik het einddoel bewust op dertig gezet om het voor mezelf wat meer behapbaar te houden.
Soms ervaar je met zo’n leesdoel iets te veel druk; dan ga je bijna dunnere boeken lezen om het leesdoel maar te halen. De dikkere en iets ingewikkeldere boeken blijven dan liggen en dat wil ik niet. Dus heb ik mezelf dit jaar minder druk opgelegd. Tot nu toe lukt dat aardig en ik merk dat ik onbewust toch al richting de dertig boeken zit dit jaar.”
Wanneer neem je voor jezelf de tijd om er een boek bij te pakken?
„Toch vaak in de avonden, omdat ik overdag aan het werk ben of voor onze peuter zorg. Op die dagen lees ik tijdens haar middagslaapje vaak even. Verder is de zondag een leesdag. Dan kies ik vaak voor non-fictie waar ik echt mijn aandacht bij moet houden. Op de doordeweekse avonden ben ik vaak al half in slaap, dus dan kies ik eerder voor een iets makkelijker boek.
Ik ben meestal wel in meerdere exemplaren tegelijk bezig, dus ik kijk per moment waar ik zin heb om verder in te lezen.”
Wat vind je het mooie aan lezen?
„Ik vind het fijn dat ik er zo bij kan ontspannen. Als ik ’s avonds niet kan slapen, pak ik er bijvoorbeeld even een boek bij en daarna lukt het altijd beter.
En het verrijkt je wereld, je steekt er wat van op. Je leert van de wijsheid van anderen, van wat zij uitgezocht en opgeschreven hebben.”
Je bent net terug van vakantie. Welke boeken zaten er in je koffer?
„We zijn eind juni naar Duitsland geweest, aan de Moezel. Het was iets meer dan vier uur rijden en dat is alles wat we aandurfden met een tweejarige op de achterbank.
Ik had mezelf zowaar een beetje beperkt qua boeken, want het was niet heel realistisch om mijn hele koffer vol te stoppen. Ik had er drie bij me: een roman van de bibliotheek, ”Duizendmaal dank” van Ann Voskamp en ”Mansfield Park” van Jane Austen. Drie heel verschillende boeken: eentje om lekker makkelijk weg te lezen, een non-fictieboek waar ik steeds een stukje uit las, en het laatste voor een boekenclub waar ik op zit met een vriendin.”
Wat voor boekenclub is dat?
„Een klein clubje, want we zijn maar met z’n tweeën. Het is lekker laagdrempelig: we spreken een keer per twee maanden af en dan hebben we allebei hetzelfde boek gelezen. We zijn ermee begonnen tijdens corona en nog steeds spreken we gewoon bij elkaar thuis af. Net zo makkelijk. Mijn vriendin en ik houden allebei van Engelse literatuur, maar we lezen divers. Nu bespreken we dus ”Mansfield Park”, omdat we allebei van Jane Austen houden. ”Mansfield Park” is haar dikste boek en ook hetgene dat over het algemeen het minst wordt gewaardeerd, dus kiezen we er bewust voor om het nog eens te herlezen. Dat levert boeiende discussies op.”
Waar haal je je boektips vandaan?
„Via Goodreads, de website die ik al eerder noemde. Je kunt er zien welke boeken populair zijn in de genres die ik volg.
Verder haal ik tips van Instagram, als mensen daar een recensie geven van de boeken die ze lazen. En mijn collega’s vormen ook een bron van inspiratie, want het zijn allemaal leesliefhebbers.”
Koop je veel zelf of krijg je ook boeken?
„Via mijn werk is alles gratis, dus ik neem daar regelmatig boeken mee. Verder ga ik vaak naar de kringloop om daar bij de boeken te snuffelen. Wanneer ik voor mijn verjaardag een boekenbon heb gekregen, ga ik wel los bij een boekwinkel.
Af en toe leen ik iets van mijn moeder of een vriendin, of ik koop een e-book. Ik heb geen e-reader, maar wel een iPad waar ik boeken op kan lezen via de Kobo-app. Al lees ik niet veel e-books; meestal koop ik de romans die je toch maar één keer leest online. En de rest lees ik liever op papier.”
Zijn er boeken die je altijd al eens wilde lezen, maar waar je nog niet aan toe bent gekomen?
„Toen ik nog in Leiden woonde en studeerde, had ik op mijn studentenkamer een gigantische boekenkast staan waar ook veel exemplaren in stonden die ik nog moest lezen. Maar toen ik naar Zwolle ging verhuizen vond ik al die boeken wat overweldigend. En het voelt ook een beetje als een last die je meedraagt wanneer je meters boeken hebt staan die je allemaal nog moet lezen. Dus ik heb grote opruiming gehouden en veel exemplaren weggebracht.
Ik heb nog boeken staan van Dostojevski en Tolstoj, die klassiekers wil ik heel graag nog eens lezen. Maar op de een of andere manier begin ik daar niet aan. Misschien ook omdat ze zo dik zijn. Ooit gaat het er nog van komen!”
Lachend: „Daarom moet ik mijn leesdoel op Goodreads dus ook niet te hoog zetten.”