PvdA en GroenLinks gaan samen de Tweede Kamerverkiezingen in. Leden van beide partijen hebben in een referendum hun ruime steun uitgesproken voor een gezamenlijke kandidatenlijst en een gezamenlijk programma. Op een speciale bijeenkomst in Utrecht maakten de referendumcommissie van GroenLinks en het presidium van de PvdA dat bekend.
Bijna 92 procent van de stemmende GroenLinks-stemmen heeft voor gestemd, bij de PvdA was dit een kleine 88 procent. Steun voor de plannen van beide partijtoppen om verder samen op te trekken werd verwacht, maar in de zaal in Utrecht waar leden van beide partijen bijeen waren, werd geschokt en enthousiast gereageerd op de massale voorstem bij zowel PvdA als GroenLinks.
PvdA-voorzitter Esther-Mirjam Sent stond desalniettemin stil bij de tegenstemmers, die ze „betrokken en loyaal” noemde. „Ik zie het als onze taak om jullie zorgen weg te nemen”, zei de partijvoorzitter.
De partijbesturen overleggen de komende dagen met elkaar over hoe de samenwerking georganiseerd gaat worden. Leden van de twee partijen moeten immers stemmen over zowel één kandidatenlijst als één programma. Donderdag wordt hier meer bekend over. Duidelijk is wel dat er een gezamenlijk congres wordt georganiseerd voor de verkiezingen.
De leden zullen ook een lijsttrekker moeten kiezen. Wie de gecombineerde lijst gaat aanvoeren, is voor nu nog onbekend. PvdA-leider Attje Kuiken noch GroenLinks-voorman Jesse Klaver wilde daarop vooruitlopen.
De afgelopen week konden leden van beide partijen stemmen voor of tegen de verdere samenwerking in de aanloop naar de verkiezingen die vanwege de val van het kabinet op 22 november worden gehouden. In de Eerste Kamer vormen de partijen sinds kort al één fractie.
Jongerenorganisaties DWARS (GroenLinks) en de Jonge Socialisten (PvdA) zijn ook verheugd met de uitslag. De jongerenclubs zeggen in een gezamenlijk statement trots te zijn dat links de handen ineen slaat. „De twee partijen zullen elkaar moeten versterken. Na jaren neoliberaal beleid is het tijd voor idealisme en een sterk geluid op links; een knalrood en felgroen geluid.”
De linkse partijen moeten vooral oplossingen bieden voor problemen die jongeren raken, aldus DWARS en de Jonge Socialisten. Naast de klimaatcrisis noemen zij de „woningnood, hoge studieschulden, ongelijke kansen in het onderwijs en de toenemende prestatiedruk”.