Binnenlandcu-pvv
Bikker kritisch over coalitie CU en PVV in Flevoland

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker ervaart ongemak over de samenwerking van haar partij met de PVV in het provinciebestuur van Flevoland.

CU-leider Mirjam Bikker. beeld ANP, Rob Engelaar
CU-leider Mirjam Bikker. beeld ANP, Rob Engelaar

„Ik heb er een naar gevoel bij dat we samenwerken met een partij die de democratische rechtsstaat ergens niet erkent, daar tegenin gaat. Dat vind ik ingewikkeld.” Bikker zei dat maandag in het tv-programma Nieuwsuur.

Maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de provinciale afdeling om die keuze voor samenwerking al dan niet te maken, zo voegde ze eraan toe. Daarin verschilt de CU ook met de PVV, die maar een lid heeft, partijleider Wilders, aldus Bikker.

Partijvoorzitter Ankie van Tatenhove stelde enkele weken geleden al: „Als landelijk bestuur zien we dat de opstelling van de PVV op fundamentele onderwerpen zoals godsdienstvrijheid en het belang van de rechtsstaat haaks staat op onze uitgangspunten en overtuigingen. Daarom hebben we eerder gezegd dat deelname in coalitie met de PVV niet geloofwaardig is.”

Ook vicepremier en minister van Sociale Zaken, Carola Schouten, en oud-partijvoorzitter en minister van Landbouw, Piet Adema, lieten zich negatief uit over de deelname van de ChristenUnie aan de Flevolandse coalitie.

Ledenvergaderiing

Enkele ChristenUnie-prominenten laten zich wel positiever uit over de samenwerking. Een van hen is de oud-directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, Wouter Beekers. Hij noemt het categorisch uitsluiten van de PVV „een vorm van blinde machtspolitiek”. Uitsluiting werkt volgens hem radicalisering in de hand. Als positief voorbeeld noemde hij Leefbaar Rotterdam van Pim Fortuyn. Daar bestond aanvankelijk ook veel weerstand tegen. Nu maakt de partij al jaren deel uit van het college van burgemeester en wethouders in de havenstad.

Vanavond houdt de provinciale afdeling van de ChristenUnie een ledenvergadering in Almere. Naar alle waarschijnlijkheid komt er dan een motie in stemming waarin teleurstelling over de samenwerking wordt uitgesproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer