Binnenland
CU Flevoland had in begin moeite met kritiek op samenwerking PVV

Fractievoorzitter Harold Hofstra van de ChristenUnie in Flevoland had aan het begin van de onderhandelingen zorgen over de kritiek op een mogelijke samenwerking met de PVV in de provincie. Om die zorgen weg te nemen, hebben de vijf partijen besloten om eerst een aantal kernwaarden vast te stellen, die ook zijn opgenomen in het coalitieakkoord.

ANP

Formateur Herman Sietsma zei dat Hofstra niet zonder meer met de PVV wilde regeren, de partij wilde eerst een pre-formatie. Na het vaststellen van de kernwaarden zijn volgens Sietsma goede gesprekken gevoerd op basis van de inhoud. Die kernwaarden gaan onder meer over respect voor burgers en dat iedereen mag zijn wie die wil zijn.

„Ik vond het zelf heel lastig”, zei Hofstra. Hij heeft veel onderhandeld, maar ook veel gesprekken gevoerd met mensen van binnen de partij. „De buitenwacht baseerde zich op beelden, maar wij gingen in op de inhoud.”

Hofstra vindt het een „prachtig coalitieakkoord waar geen enkele partij zich voor hoeft te schamen.” Ook de andere fractievoorzitters zeggen achter het plan te staan.

Alle partijen waren te spreken over het akkoord en de onderhandelingen. Anja Keuter van de BBB zei dat de gesprekken vanaf het begin goed liepen. „We konden met elkaar lachen en gunden elkaar ook iets.”

Keuter zegt dat er concessies gedaan moesten worden, onder meer op woningbouw in de Oostvaardersplassen. „We hebben nu plannen voor andere woningen, dan kunnen de Oostvaardersplassen natuur blijven.”

In het akkoord staat niet alles concreet vastgelegd. Dat heeft geen gevolgen voor de doorrekening, zegt Keuter. „We hebben een financieel solide plan. Niet alles is dichtgetimmerd, omdat we de Staten willen meenemen in ons beleid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer