Binnenland
Brand Ternaard onder controle, loodsen helemaal afgebrand

De brand bij een landbouwbedrijf in het Friese Ternaard is onder controle. De brandweer is wel nog steeds aan het nablussen. De drie loodsen die in brand stonden zijn „totaal afgebrand”, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Een woonhuis is wel behouden.

ANP

De brand brak donderdagavond uit bij een landbouwbedrijf aan de Hantumerwei. „Het was een hele snelle, felle brand. Hij was direct uitslaand”, aldus de woordvoerder. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Niemand is gewond geraakt.

In de loodsen waren onder meer machines, uien en aardappelen aanwezig, maar ook tanks die net waren gevuld met gas en diesel. „Daarom duurde het zo lang voordat we het sein brand meester konden geven”, legt de zegsman uit. „Alles eromheen is weggebrand en die warmte en een brandstoftank zijn geen goede combinatie.” De tanks zijn de hele nacht gekoeld. Uiteindelijk is er geen tank ontploft.

Bij de brand kwam veel rook vrij. Daarom, en omdat er roet- en zonnepaneeldeeltjes neerkwamen in Ternaard, werd een NL-Alert afgegeven. De rook is inmiddels grotendeels weg. De roetdeeltjes en deeltjes van de zonnecollectoren kunnen mensen zelf opruimen, met veger en blik en dikke handschoenen aan. Daarna moeten mensen hun handen goed wassen, zo is het advies.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer