Binnenlandklacht
Klacht over mondelinge en fysieke intimidatie minister Wiersma

Opnieuw hebben mensen geklaagd over onderwijsminister Dennis Wiersma. Hij zou „verbaal en fysiek intimiderend” gedrag hebben vertoond tegenover medewerkers van een congres over praktijkonderwijs in Bussum.

Redactie politiek
Wiersma. beeld ANP, Remko de Waal
Wiersma. beeld ANP, Remko de Waal

Wiersma zit sinds vorige week ziek thuis. Hij zou deze week een werkbezoek aan India brengen; dat is afgezegd. Volgens een woordvoerder van het ministerie heeft de afwezigheid van de minister niets te maken met de klacht.

Vorige week maandag bracht Wiersma een werkbezoek aan de Dag van het Praktijkonderwijs in Bussum. De Sectorraad Praktijkonderwijs, die het evenement organiseerde, spreekt in een persbericht over een „incident” met Wiersma en personen van de organisatie van het congres. Een betrokkene die anoniem wil blijven, heeft het over een „onaangenaam” en „onprettig” gesprek.
De organisatie heeft het incident vervolgens gemeld bij het ministerie.

Laatste kans

Wiersma ligt al maanden onder vuur vanwege meldingen van wangedrag. In april gaf de bewindsman toe dat hij soms te scherp en te fel reageerde richting zijn ambtenaren. Kort daarna bleek dat hij ook in zijn tijd als VVD-Kamerlid soms flink uit de slof schoot tegen medewerkers.

De minister bood zijn excuses aan tijdens een fractievergadering en tijdens een VVD-congres. Bronnen rond de fractie zeiden dat Wiersma „een laatste kans” zou krijgen.

De Telegraaf meldde woensdag dat Wiersma eind vorig jaar „pittige gesprekken” zijn geweest met de ambtelijke top van de Onderwijsinspectie over de onafhankelijkheid van het toezicht.

Gesprek

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vindt dat Wiersma in de eerste plaats zelf moet bepalen wat de gevolgen zijn van de nieuwe melding van wangedrag. „Het is niet aan mij om daar een oordeel over te geven”, zegt Dijkgraaf.

Wiersma heeft naar aanleiding van het incident in Bussum een gesprek aangeboden met de betrokkenen.

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans geeft geen waardeoordeel over de nieuwe uitval van de onderwijsminister: „Het is goed dat Dennis Wiersma een gesprek aangeboden heeft. Dat moet nu eerst plaatsvinden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer