Wiersma barst bijna dagelijks in woede uit
De woedeaanvallen van Onderwijsminister Dennis Wiersma leidden tot het vertrek van zijn directe medewerkers. De Tweede Kamer gaat aan de slag met de Urgendamotie van SGP-Kamerlid Stoffer.
Minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs valt geregeld uit naar medewerkers op het departement. Dat bericht kwam enkele weken geleden in het nieuws. De bewindsman erkende dat hij fout zat en beloofde beterschap.
Daarmee leek de kous af. Maar niets is minder waar. Vorige week berichtte NRC Handelsblad dat de woedeaanvallen van Wiersma geen incident zijn, maar een patroon.
De krant voerde achttien gesprekken met (oud-)medewerkers van Wiersma. Dat leverde een onthutsend beeld op. Al zeker vijf jaar leidt zijn autoritaire en driftige manier van leidinggeven tot het vertrek van medewerkers. Bij het ministerie van Onderwijs vertrokken acht communicatiemedewerkers in zestien maanden. In de vijf maanden dat Wiersma als staatssecretaris bij Sociale Zaken werkte, vertrokken er twee. Ook bij de VVD-fractie vertrok er zeker ook één iemand vanwege de uitvallen van het toenmalig VVD-Kamerlid.
Wiersma erkende na de eerste berichten dat hij „soms te fel” reageerde. Een communicatiemedewerker die nu nog voor Wiersma werkt, zegt in NRC: „Soms te fel? Eerder elke dag over grenzen heengaan.”
Urgenda
De Tweede Kamer aanvaardde eerder dit jaar een SGP-motie om de representativiteit van belangenorganisaties te onderzoeken. In de wandelgangen ook wel de Urgenda-motie genoemd. SGP-Kamerlid Chris Stoffer vindt dat de overheid kritisch moet kijken naar milieuorganisaties als Urgenda en Mobilisation for the Environment. Die zeggen te handelen uit algemeen belang als ze de overheid voor de rechter slepen, maar volgens Stoffer vertegenwoordigen deze organisaties niet de samenleving als geheel, maar slechts een kleine groep met eigen belangen.
Stoffer kreeg een meerderheid van de Kamer achter zijn motie. Minister Weerwind voor Rechtsbescherming (D66) weigert de motie uit te voeren, zo meldde de bewindman medio april.
Nu is er goed nieuws te melden voor de SGP. De vaste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid wil een schriftelijk overleg over de weigering. Volgens de commissie legt het kabinet de motie te gemakkelijk naast zich neer.
Overigens opmerkelijk hoeveel negatieve reacties een tweet van Stoffer hierover oproept. Critici denken zo ongeveer dat de rechtsstaat om zeep wordt geholpen als er een discussie plaatsvindt over de representativiteit van belangenorganisaties.
In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken vanuit Den Haag.