BinnenlandZorg
Twee Friese ziekenhuizen weg, een erbij

In Friesland gaan twee ziekenhuizen dicht en komt er een nieuw ziekenhuis bij. Antonius in Sneek en Tjongerschans in Heerenveen sluiten, het nieuwe hospitaal verrijst in Joure.

Redactie regio
Drie Friese ziekenhuizen blijven over, waaronder Medisch Centrum Leeuwarden. beeld ANP, Anton Kappers
Drie Friese ziekenhuizen blijven over, waaronder Medisch Centrum Leeuwarden. beeld ANP, Anton Kappers

Daartoe hebben alle vier de Friese ziekenhuizen, Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), Tjongerschans, Antonius en Nij Smellinghe in Drachten, besloten in overleg met zorgverzekeraars De Friesland, Zilveren Kruis en coöperatie VGZ. Het „voorkeursscenario wordt de komende tijd verder onderzocht op haalbaarheid”, staat op de site van MCL.

De bestuurders denken dat de plannen „de beste garantie bieden om inwoners in het verzorgingsgebied de kwalitatief goede basiszorg en topklinische zorg te kunnen blijven bieden die ze nodig hebben”.

Door van vier naar drie ziekenhuizen in Friesland te gaan en intensief samen te werken in plaats van te concurreren, hopen de bestuurders dat ze drie ziekenhuizen met spoedeisende hulp, intensive care en geboortezorg overeind kunnen houden. „Ook kunnen mensen en middelen beter worden ingezet in drie dan in vier ziekenhuizen.”

In de Friese ziekenhuizen zou een tekort zijn van 2100 zorgmedewerkers. Tjeerd Rijpma, bestuurder van Tjongerschans, zegt tegen het Friesch Dagblad dat dit tekort in 2030 oploopt tot meer dan 6000 mensen.

De ziekenhuisbestuurders zeggen te snappen dat het besluit ingrijpend is voor betrokkenen in Sneek en Heerenveen. „In het plan raken Sneek en Heerenveen ‘hun’ ziekenhuis kwijt en zal een aantal patiënten verder moeten reizen. Dat geldt ook voor medewerkers, die nu in deze ziekenhuizen werken. Voor weer anderen, bijvoorbeeld voor mensen uit de Noordoostpolder en Urk, komt het ziekenhuis wat dichterbij”, nuanceren ze.

Waar het nieuwe ziekenhuis in Joure moet komen is nog niet bekend. De medische instelling kan pas operationeel worden als de Nederlandse Zorgautoriteit toestemming geeft.

Niet iedereen is blij met de voorgenomen samenvoeging. Dimph van Ruth, SP-raadslid in Heerenveen, noemt het besluit te gek voor woorden. Ze is bang dat de zorg onbereikbaar wordt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer