Luchtlandingen met bijna 100.000 bezoekers herdacht
Bijna 100.000 mensen hebben zaterdag een bezoek gebracht aan de Airborne-herdenking op de Ginkelse Heide bij Ede, tachtig jaar na de geallieerde luchtlandingen op die open vlakte in het kader van Operatie Market Garden.
Op de Ginkelse Heide bij Ede werden tachtig jaar na dato de luchtlandingen van september 1944 herdacht, die onderdeel waren van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden.
Burgemeester René Verhulst van Ede kijkt tevreden terug op het evenement in zijn gemeente. „Deze dag verbindt het spectaculaire van de paradropping met het belang van herdenken. Dat daar ieder jaar weer duizenden mensen op af komen, inclusief heel veel jongeren, is een belangrijk signaal. We willen vooral het belang en de waarde van herdenken bij de jeugd van nu levendig houden.”
Tijdens de Airborne Luchtlandingen en Herdenking zagen bezoekers zaterdag in totaal zo’n tweehonderd parachutisten naar beneden komen, als eerbetoon aan de geallieerden die in september 1944 boven de Ginkelse Heide werden gedropt. De parachutisten sprongen uit historische vliegtuigen, zoals een Dakota uit de Tweede Wereldoorlog. In 1944 werden meer dan 2000 geallieerde parachutisten gedropt op de open vlakte tussen Ede en Wolfheze. Hun doel was op te rukken naar Arnhem om daar de brug over de Rijn te veroveren op de Duitsers.
Behalve de luchtlandingen was er rond het middaguur ook een herdenkingsceremonie met toespraken en kransleggingen. Ook koning Willem-Alexander en premier Dick Schoof woonden de herdenkingsbijeenkomst bij. Koning Willem-Alexander legde als eerste een krans bij het Airborne-monument. Er waren elf veteranen uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig, meldt de gemeente. Zij waren onder andere uit Canada en het Verenigd Koninkrijk afkomstig; de oudsten zijn in 1921 geboren.