Binnenland
Rechtbank vonnist in strafzaak rond rellen Eritreeërs in Den Haag

De rechtbank in Den Haag doet uitspraak in de strafzaak tegen drie mannen, die worden verdacht van betrokkenheid bij de hevige rellen in Den Haag op 17 februari. Honderden Eritreeërs protesteerden tegen een bijeenkomst van een andere groep, regeringsgetrouwe Eritreeërs in een zalencentrum aan de Fruitweg. De demonstratie ontaardde in een veldslag met de politie.

ANP

De ongeregeldheden leidden tot 750.000 euro schade. Auto’s en een touringcar gingen in vlammen op. Tientallen politiemensen deden aangifte. Velen van hen zeiden niet eerder zulk heftig geweld te hebben meegemaakt. In het zalencentrum waren ook een bruiloft en een ander feest gaande toen de honderden relschoppers het pand belaagden; er bevonden zich ongeveer 1500 mensen binnen.

Het Openbaar Ministerie heeft 4,5 jaar gevangenisstraf geëist tegen de hoofdverdachte 48-jarige Johannes A., die een leidende en opruiende rol zou hebben gespeeld. Volgens het OM heeft A. zich ook onder meer schuldig gemaakt aan opruiing rond vergelijkbare ongeregeldheden in Duitsland in 2023. Hij zou een van de leiders en oprichters zijn van de Brigade Nhamedu, een groepering die strijdt tegen het regime in Eritrea en de aanhangers daarvan in Europa.

In juli veroordeelde de rechtbank tien andere verdachten tot maximaal twaalf maanden cel, waarvan een deel voorwaardelijk. In oktober en begin volgend jaar zullen nog zo’n twintig verdachten van de rellen terechtstaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer