Economie
‘Bijpraatsessie’ over landbouwakkoord begonnen

Vertegenwoordigers van Nederlandse boeren, supermarkten, de voedselproducenten en het ministerie van Landbouw zijn begonnen aan een „bijpraatsessie” over een mogelijk landbouwakkoord. Ze krijgen dan te horen wat landbouworganisatie LTO en een flinke kabinetsdelegatie vorige week woensdag tot diep in de nacht hebben besproken.

De regering wil tot een breed gedragen landbouwakkoord akkoord komen, om zo boeren mee te krijgen met verduurzamingsstappen die ze anders van bovenop zou moeten opleggen. LTO schortte die gesprekken woensdag op om verduidelijking op een aantal punten te krijgen. Na nachtelijk overleg met landbouwminister Piet Adema, premier Mark Rutte en andere ministers zei LTO-voorzitter Sjaak van der Tak dat er „cruciale stappen” waren gezet om het overleg voort te zetten.

De grootste boerenorganisatie van Nederland, die voor het slagen van het landbouwoverleg erg belangrijk is, praat dinsdagavond verder met het kabinet. Van der Tak wil dat het kabinet bepaalde afspraken dan op papier zet, zodat LTO vervolgens kan beslissen of die stappen genoeg zijn. Inhoudelijk wilden de partijen niets kwijt over die gesprekken, maar het ging onder andere over het maximaal aantal koeien dat per hectare land is toegestaan. Boeren vrezen daarbij dat het in de toekomst moeilijker wordt geld te verdienen.

De middagsessie is bedoeld om andere bij het overleg betrokken partijen te laten weten wat in de nacht van woensdag op donderdag is besproken. De organisatie voor bioboeren Biohuis hoopt dan ook uitleg te krijgen over de reden waarom LTO een schorsing van het landbouwoverleg nodig vond. Voor de om 15.00 uur begonnen bijeenkomst is twee uur uitgetrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer