Zomereenzaamheid gemeengoed onder ouderen; „Nodig ze uit voor een barbecue”
Huisje geboekt, koffers gepakt en koers zetten maar naar die vakantiebestemming: de zomerperiode is voor de meeste mensen een fijne tijd. Ouderen die achterblijven zien er juist vaak als een berg tegenop.
Wie zich een eenzame oudere voorstelt, denkt al snel aan de donkere dagen voor Kerst. In de periode van gezellig gedekte tafels, familiebijeenkomsten en spelletjes rond een knisperend haardvuur, zien senioren hun alleen-zijn extra benadrukt.
Toch voelen zeventigers en tachtigers zich niet het eenzaamst in december, maar in juli en augustus. „Rond de Kerst zijn er vaak van allerlei initiatieven om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. In de zomer ontbreekt het daar aan”, zegt Aimée Romme, directeur van stichting Met je hart.
De organisatie startte daarom maandag met de campagne ”Zomer vier je samen”. Met het initiatief wil de stichting Nederlanders bewust maken van de zogenoemde zomereenzaamheid onder ouderen. Door middel van reclames op sociale media en langs snelwegen moeten burgers aangemoedigd worden om tijdens de zomermaanden wat vaker een praatje te maken met hun bejaarde buur, oma of gemeentelid.
„Familieleden zijn in juli en augustus vaak op vakantie. En het verenigingsleven ligt stil”, legt Romme uit. De oudere die uit verveling uit het raam staart, ziet dat het rustig is op straat. „Schoolkinderen fietsen niet meer langs en verder is er maar weinig bedrijvigheid. Ouderen vervelen zich en horen de minuten wegtikken.”
Het gebrek aan contact kan tot schrijnende situaties leiden. „Pas sprak ik iemand die in drie dagen tijd niemand had gesproken”, vertelt Romme. „Een andere oudere gaf aan dat ze nu al uitkeek naar een verjaardag die ze had. Dat feestje was pas over zes weken.”
Barbecue
Zo’n 700.000 thuiswonende 75-plussers voelen zich volgens de directeur eenzaam. Ongeveer 15 procent van die groep geeft aan zich in de zomermaanden extra alleen te voelen. „Het is ook nog langer licht in de zomer, dus ze hebben meer tijd om zich eenzaam te voelen. Dat werkt ook niet mee.”
Toch is eenzaamheid relatief makkelijk op te lossen, denkt Romme. „Ga een ijsje eten met een oudere, nodig ze uit voor een kopje koffie of een barbecue of ga een stukje wandelen.” Ook de vakantiegangers kunnen helpen. „Stuur een kaartje naar een oudere die je kent of bel elke week even met je oma of moeder. Een klein gebaar heeft al veel impact.”
Ouderen zelf doen er goed aan hun eenzaamheid te bespreken met hun sociale netwerk. „Veel senioren willen hun omgeving niet belasten. „De kinderen hebben het al zo druk”, zeggen ze dan. Maar door erover te praten, kan gewerkt worden aan een oplossing”, zegt Romme.
Wie een praatje maakt met een oudere, komt er volgens de directeur al snel achter hoe verrijkend dat kan zijn. „Senioren zijn niet zielig en zuur. Ze hebben een flinke dosis levenservaring en een duidelijke visie. Je kunt met de meesten ontzettend lachen, maar ook veel van ze leren. Dat maakt ze tot inspirerende gesprekspartners.” Daarnaast is het voor ouderen leuk om met een jongere generatie in contact te komen. „Zo blijven ze op de hoogte van wat er speelt.”
Romme vindt dan ook dat Nederland ouderen weer massaal moet omarmen. „Ze zijn niet versleten, maar horen er gewoon bij. Elk leven is de moeite waard.”