Buitenland
Meer dan veertig doden na aanval op middelbare school Oeganda

Bij een aanval op een middelbare school in het zuidwesten van Oeganda zijn minstens veertig doden gevallen. Dat melden verschillende lokale media. Toen het dodental nog op 25 stond, meldde een overheidsvertegenwoordiger dat „alle slachtoffers studenten van de school zijn, van zestien jaar en ouder”. Mogelijk geldt dat ook voor de overige doden. De autoriteiten maakten niet bekend op welke manier de studenten zijn omgebracht.

ANP
beeld AFP, Stuart Tibaweswa
beeld AFP, Stuart Tibaweswa

De aanvallers hebben een nog onbekend aantal studenten ontvoerd. Acht anderen zijn zwaargewond geraakt en liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. De aanvallers hebben volgens de politie ook een slaapzaal in brand gestoken en voedsel gestolen. De autoriteiten vermoeden dat rebellen van de Allied Democratic Forces (ADF) achter de aanval zitten.

De aanval vond plaats in de stad Mpondwe, op minder dan twee kilometer van de grens met Congo. De aanvallers zijn vervolgens gevlucht naar het Virunga National Park in Congo, dat regelmatig als toevluchtsoord wordt gebruikt door milities.

Van de ADF wordt aangenomen dat ze banden hebben met de Centraal-Afrikaanse tak van terreurgroep Islamitische Staat. De Oegandese minister van Defensie heeft laten weten dat soldaten de aanvallers achtervolgen „om de ontvoerden te bevrijden en de groep te vernietigen”.

De ADF voeren wel vaker aanvallen uit op scholen. De grootste dateert van 1998, toen de rebellen tachtig studenten vermoordden en nog eens honderd anderen ontvoerden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer