Kerk & religie
PThU verhuist naar Janskerkhof in centrum Utrecht

De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) vestigt zich in september 2024 aan het Janskerkhof in Utrecht. De PThU heeft het pand Janskerkhof 12/Jansdam 14 aangekocht.

Redactie kerk
Per 1 september 2024 zullen de premaster, master theologie (gemeentepredikant) en eenjarige master theology in Utrecht starten. beeld Wikimedia
Per 1 september 2024 zullen de premaster, master theologie (gemeentepredikant) en eenjarige master theology in Utrecht starten. beeld Wikimedia

Dat maakte het college van bestuur van de PThU, die predikanten opleidt voor de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), woensdagmiddag bekend. Ook werkt de PThU aan een overeenkomst met de protestantse gemeente Utrecht (PGU) om gebruik te maken van de Janskerk en samen te werken met de oecumenische Janskerkgemeente.

„Op het Janskerkhof hebben we panden gevonden die perfect aansluiten bij de missie en visie van de PThU zoals verwoord in het instellingsplan: kerk, academie en samenleving inspireren en vernieuwen”, zei Kees Boele, bestuursvoorzitter van de PThU.

19406564.JPG
Opening van het academisch jaar van de PThU in de Nicolaïkerk in Utrecht, augustus 2022. beeld Niek Stam.

Onder meer „de academische uitstraling van het pand aan het Janskerkhof in combinatie met het gebruik van de Janskerk, de nabijheid van academische partnerinstellingen, kansen voor gemeenschapsvorming en vieringen maken de combinatie van deze panden een ideale locatie voor de PThU”, aldus de universiteit in een toelichting op de verhuizing.

De samenwerking die de PThU wil aangaan met de PGU, door de langdurige huur van de Janskerk, noemt de universiteit „uniek”. „Met de oecumenische gemeente van de Janskerk, die haar vieringen daar zal blijven houden, zullen verschillende samenwerkingsmogelijkheden worden uitgewerkt.”

Voorzitter Theo van Stuijvenberg van het college van kerkrentmeesters van de PGU zegt dat de samenwerking met de PThU „past in de visie waarbij kerkgebouwen meerdere functies kunnen hebben”. De kerk biedt „volop mogelijkheden voor lezingen, symposia en vieringen en voor allerlei vormen van verbinding met de stadsbewoners”.

19406565.JPG
Kees Boele, bestuursvoorzitter van de PThU. beeld PThU

Voorzitter Joyce Ronday van de universiteitsraad spreekt van een locatie „waar we kunnen bouwen aan de toekomst van de PThU”. Ze verwacht dat studenten en medewerkers straks in Utrecht „op een inspirerende plek kunnen gaan samenwerken”.

De komende tijd zal er een verbouwing plaatsvinden om het pand aan het Janskerkhof geschikt te maken voor de PThU. Per 1 september 2024 zullen de premaster, master theologie (gemeentepredikant) en eenjarige master theology in Utrecht starten.

De PThU besloot in april 2022 van Amsterdam en Groningen te verhuizen naar Utrecht. De synode van de PKN stemde in dezelfde maand, na een lange bespreking en ondanks de nodige bezwaren, in met de verhuizing.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer