Predikantsopleiding PKN weg uit Amsterdam en Groningen
De Protestantse Theologische Universiteit (PThU), die predikanten opleidt voor de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), wil van Amsterdam en Groningen naar Utrecht verhuizen. Daarmee komt de universiteit terug op de plek die ze in 2012 verliet. Vijf vragen en antwoorden.
Hoe is PThU ontstaan?
De Protestantse Theologische Universiteit is gelieerd aan de Protestantse Kerk in Nederland, in 2004 gevormd door het samengaan van de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk in het Koninkrijk der Nederlanden. De PThU ontstaat in 2007 uit een fusie van de hervormde, gereformeerde en lutherse ambtsopleidingen. De universiteit vestigt zich in Leiden, Utrecht en Kampen.
Maar de universiteit bevindt zich nu toch in Amsterdam en Groningen?
De PThU maakt op 1 april 2010 bekend te willen verhuizen naar de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De vestigingen in Utrecht, Kampen en Leiden gaan in 2012 dicht. De PThU vindt 3 opleidingsplaatsen te veel voor de –destijds– ongeveer 400 studenten. Bovendien zou het theologisch klimaat in Amsterdam en Groningen beter zijn.
De PThU, die nu ongeveer 300 studenten en 120 medewerkers telt, bevindt zich sinds 2012 op een verdieping in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit. Ook bezit ze een pand –een voormalige gebouw van de SNS Bank– aan de Oude Ebbingestraat in Groningen.
Waarom verhuist de PThU opnieuw?
De PThU maakt in 2020 bekend te streven naar één locatie. De universiteit is relatief klein en een gezamenlijke plek zou beter zijn voor een eigen, helder profiel. De universiteit kan zo ook beter één gemeenschap vormen.
De Protestantse Theologische Universiteit laat deze woensdag weten naar Utrecht te willen verhuizen.
Waarom naar Utrecht?
De Domstad ligt centraal en er kan volgens de PThU beter worden samengewerkt met een zogenoemde brede universiteit (de Universiteit Utrecht). Daarnaast denkt de Protestantse Theologische Universiteit in Utrecht zichtbaarder en zelfstandiger te kunnen zijn dan in Amsterdam (bij de Vrije Universiteit) en Groningen (bij de Rijksuniversiteit Groningen). De stad heeft volgens de universiteit ook een gunstig klimaat voor academische gemeenschapsvorming.
Hoe nu verder?
Eerst moet de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland de verhuisplannen nog goedkeuren. Deze landelijke vergadering spreekt daar volgende week donderdag over. Krijgt de PThU groen licht, dan kan er in Utrecht een locatie worden gezocht. De universiteit wil in september 2024 haar deuren openen in de stad, waaruit ze in 2012 vertrok.