Zou het Nederlandse onderwijsmodel een goed exportartikel zijn? In veel landen zouden christenen geïnteresseerd zijn in dezelfde vrijheid en financiering.
In het zogeheten Brussels Beraad bleef een groep leiders van christelijke scholen uit Europa dinsdag hangen bij deze vraag. Elk jaar komen ze vanuit Zweden en Albanië, Groot-Brittannië en Slowakije, Duitsland en Nederland bij elkaar voor een ontmoeting met politici in het Europees Parlement. De meesten van hen vertegenwoordigen scholen die niet (volledig) door de staat worden gefinancierd.
Op zich staat het recht van ouders op onderwijs vanuit hun overtuiging duidelijk in (Europese) mensenrechtenverdragen. Maar dat garandeert niet dat de overheid christelijke scholen ook financiert.
De Europese Commissie heeft 2025 uitgeroepen tot het jaar van het onderwijs. Tegen die achtergrond besprak het Brussels Beraad de vraag of dit een moment zou kunnen zijn om ook campagne te voeren voor een bredere erkenning van de financiële gelijkwaardigheid, zoals in artikel 23 van de Nederlandse grondwet.
„Je zou kunnen beginnen met het delen van goede ervaringen op het Europese platform”, zei SGP-europarlementariër Bert-Jan Ruissen. „En duidelijk maken dat dit een vorm van non-discriminatie is.”
Een campagne voor gelijke financiering van christelijke scholen zal misschien niet gemakkelijk zijn. Vermoedelijk is deze gelijkstelling alleen te winnen in de rechtszaal, niet in het parlement. „Hiervoor heb je een organisatie nodig die je helpt in de juridische strijd, tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens”, aldus een deelnemer.
Onderdeel van zo’n politieke en juridische strijd zijn steevast vragen over de veiligheid van lhbt-leerlingen. „Dat is een van de grootste aandachtspunten in het Europees Parlement op dit moment”, zei Ruissen. „Als er bijvoorbeeld een debat is over haatzaaien, zie je meteen dat het lhbt-perspectief dominant is. Liberaal links heeft de verbinding met het christelijk erfgoed verloren.”
Geweld
De Kroatische Europarlementariër Ladislav Ilcic waarschuwde schoolleiders voor de Istanbul Conventie, die recent door het Europees Parlement is aangenomen. De titel van dit verdrag zegt dat het gaat over geweld tegen vrouwen. „Maar in werkelijkheid is het de wettelijke basis van de ontkoppeling van sekse en gender”, zei Ilcic.
Ilcic zelf gelooft dat „van geslacht veranderen een leugen is”, benadrukte hij in zijn betoog. „Ik kan proberen eruit te zien als een vrouw, maar daarmee word ik geen vrouw.”
Het verdrag zegt dat lidstaten verplicht zijn om de ideeën uit de Istanbul Conventie te integreren in het onderwijs. „Scholen moeten zich daarvan bewust zijn”, aldus de Kroatische rooms-katholiek.
Een eerdere versie van dit artikel verscheen op het Engelstalige Europese nieuwsplatform CNE.news.