Buitenland
Groot treinongeluk in India veroorzaakt door fout in seinsysteem

De grote treinramp van vrijdag in India is waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem bij het elektronisch seinsysteem. De Indiase spoorminister zegt dat is vastgesteld dat de fout daar de oorzaak is. Hij meldt ook te weten wie de schuldigen zijn, maar geeft nog geen details. Hij vindt het niet gepast om verdere uitspraken te doen totdat het onderzoek volledig is afgerond.

Bij het ongeluk in Oost-India kwamen zeker 288 mensen om het leven, maar dat aantal loopt waarschijnlijk nog op. Zo’n negenhonderd mensen raakten gewond. Een trein ontspoorde in de buurt van de stad Balasore en vervolgens botste een andere trein tegen de ontspoorde treinstellen.

Inmiddels zijn spoorwerkers begonnen met het herstel van het spoor. Meer dan duizend mensen werken met onder meer hijskranen om het puin te ruimen. Premier Narendra Modi bezocht de rampplek zaterdag en zei dat geen van de verantwoordelijken gespaard zal worden.

India heeft een van de grootste spoornetwerken ter wereld dat maandelijks honderden miljoenen mensen vervoert. Maar er gebeuren ook regelmatig ongelukken. Die worden meestal geweten aan verouderde seinsystemen of menselijke fouten. Sinds het begin van deze eeuw kwamen al zo’n 3000 mensen om door treinongelukken. Het dodelijkste ongeval was in 1981, toen een trein van een brug in een rivier stortte, met tussen de achthonderd en duizend doden tot gevolg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer