Kerk & religie

GroeneKerken doet mee aan klimaatprotest bij A12

Het netwerk GroeneKerken doet zaterdag mee met het klimaatprotest van Extinction Rebellion bij de A12 in Den Haag.

Redactie kerk
25 May 2023 10:30Gewijzigd op 25 May 2023 10:33
Klimaatprotest bij A12 in maart van dit jaar. beeld ANP, Phil Nijhuis
Klimaatprotest bij A12 in maart van dit jaar. beeld ANP, Phil Nijhuis

Dat maakte GroeneKerken dinsdag bekend op haar website. De deelname aan de klimaatdemonstratie was voor het team van Groene Kerken een „worsteling”, schrijft projectleider Carla Dik-Faber. „Als ik mensen binnen en buiten de kerk spreek over de acties van Extinction Rebellion en Christian Climate Action, proef ik aan de ene kant ongemak. Burgerlijke ongehoorzaamheid, een weg blokkeren, dat voelt niet goed.” Groene Kerken is een netwerk van ruim 400 kerken die duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan.

Maar, schrijft ze, het team vroeg zich af of het niet óók een keer de stap naar voren moest zetten en publiek zijn stem moest laten horen. „We willen niet polariseren en mensen van ons vervreemden. Maar het gaat wel ergens over: niet 17 miljard, maar zelfs 30 miljard fossiele subsidies die een verwoestend systeem in stand houden. Waardoor Gods schepping zucht en lijdt. Dat moet stoppen.”

De demonstratie van zaterdag, waarbij leden van Extinction Rebellion de rijksweg A12 willen blokkeren, is gericht tegen subsidies voor fossiele brandstoffen. Dik: „Fossiele subsidies zijn de miljarden die de overheid besteedt aan het stimuleren van het winnen, produceren en gebruiken van fossiele brandstoffen en die, ook wat GroeneKerken betreft, zo snel mogelijk moeten stoppen.” „We zien dat de aarde, Gods schepping, zucht en lijdt, maar dat de roep van de aarde (Romeinen 8:19) niet gehoord wordt. We zien een wereld die doordraait in steeds meer produceren en consumeren, een levensstijl die aarde en mensen uitput. De allerarmsten wereldwijd dragen het minste bij aan klimaatverandering en verwoesting van ecosystemen, maar ervaren wel de grootste gevolgen hiervan. We erkennen dat een vernieuwde manier van leven nodig is, waarin zowel de natuur als de mens tot bloei komt en waarmee we God eer geven. Groene kerken bieden hiervoor bezinning vanuit de Bijbel en laten ook prachtige initiatieven in de praktijk zien: een kerkgebouw verduurzamen, een repair-café starten of een gedeelde moestuin hebben met de wijk. Dit zijn allemaal grote en kleine groene stappen die ertoe doen en waardevol en hoopvol zijn, maar er is ook een systeemverandering nodig. Het stoppen met fossiele subsidies is één van die veranderingen die nodig zijn.”

Asfalt

GroeneKerken wil haar steun voor de boodschap van Extinction Rebellion tonen door „samen met andere christenen en leiders van christelijke organisaties aanwezig te zijn bij de steundemonstratie, maar niet te demonstreren op het asfalt. „Hierdoor willen we laten zien dat de zorgen over het klimaat, bewogenheid en solidariteit met mensen in ontwikkelingslanden en het verlangen naar een duurzame en rechtvaardige samenleving breed leven in kerken en onder christenen.”

Het netwerk van kerken die duurzaamheid vorm geven, nodigt mensen uit om zich bij hen aan te sluiten en „met ons de stem van christelijk Nederland te laten horen.”

Het bestuur van de jongerenorganisatie van de ChristenUnie, PerspectieF, doet zaterdag ook mee met het klimaatprotest van Extinction Rebellion in Den Haag, maakte het dinsdag bekend. De oproep leidde tot een bezorgde reactie van onder meer ChristenUnie-Europarlementariër Van Dalen. „Niet doen. Pak de fossiele hoogmis aan: de Formule1”, adviseerde hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer