Kerk & religie
„Duurzaamheid leeft steeds meer in kerk”

Het netwerk GroeneKerken groeit de laatste jaren hard. De 400e kerk sloot zich vorige maand aan. Bevindelijk-gereformeerde kerken zitten daar nauwelijks tussen, maar daar wil projectleider Carla Dik-Faber (51) verandering in brengen.

Janita van Hoeven
Klimaatwandeling. beeld platform GroeneKerken
Klimaatwandeling. beeld platform GroeneKerken

Begin september ging de protestantse gemeente Schoonebeek als 400e groene kerk in Nederland „actief aan de slag met duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en het vergroenen van de eigen gemeenschap.”

Het platform GroeneKerken werd in 2011 opgericht om „kerken te motiveren hun verantwoordelijkheid te nemen in de zorg voor de schepping” en richt zich op de breedte van kerkelijk Nederland. Duurzaamheid is de laatste jaren meer gaan leven in kerken, verklaart voormalig ChristenUnie-Kamerlid en projectleider GroeneKerken Dik-Faber de groei. „Tien jaar geleden voelde ik me het groene gekkie van onze gemeente (de Nederlands gereformeerde kerk in Veenendaal, JvH). Ik dacht: Is bezighouden met duurzaamheid wel wat God van me vraagt? Misschien zie ik het wel verkeerd.”

Die twijfel verdween toen ze in 2014 een preek van ds. Rolie Barth hoorde over Romeinen 8:19: „De predikant zei dat God vraagt vanuit de Bijbel om op te staan, om in beweging te komen voor de schepping. Zijn woorden troffen me. Ik ervaarde ze als een appel om me in te zetten voor de schepping en daarmee door te gaan.”

De laatste jaren raken steeds meer christenen geïnspireerd om zich in te zetten voor duurzaamheid, merkt Dik-Faber. „De gevolgen van klimaatverandering treffen ons allemaal. We ervaren de hete en droge zomers aan den lijve. We zien de beelden van overstromingen. Hierdoor neemt de bewustwording van de problematiek toe.”

Als projectleider GroeneKerken, een functie die ze sinds 1 september dit jaar bekleedt, gaat ze zich inzetten voor verdieping en verbreding van het netwerk. „Er is een groeiende behoefte aan theologische doordenking van duurzaam handelen, met name bij predikanten. In de kerk is daar gelukkig meer aandacht voor gekomen. De Theologische Universiteit Kampen|Utrecht biedt een minor theologische ecologie aan. Het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap organiseert webinars voor voorgangers over duurzaamheid. Als GroeneKerken verwijzen wij daarnaar.”

Van de 400 GroeneKerken zijn er maar weinig orthodox-bevindelijk. Hoe komt dat?

„Ik zou ze heel graag bij ons netwerk willen betrekken, want ik denk dat we veel van elkaar kunnen leren. Mensen uit reformatorische kerken leven vaak heel duurzaam en zuinig. Het zijn geen types die drie keer per jaar op vakantie gaan. Ze scheiden hun afval en gezinnen geven kleding door van het ene aan het andere kind.”

Toch blijft GroeneKerken buiten beeld.

„Ik denk dat onbekendheid met ons netwerk daarbij een rol speelt. Ik wil dan ook graag de komende tijd gesprekken aangaan met verschillende kerkgenootschappen om in kaart te brengen wat wij elkaar kunnen bieden.”

Wat is de meerwaarde van aansluiting bij het netwerk?

„Kerken ontvangen onze nieuwsbrief, kunnen inspiratie opdoen op ontmoetingsdagen en tijdens webinars en krijgen regelmatig duurzaamheidsadviezen. Er zijn verschillen tussen kerken en dat mag, maar we zijn allemaal geroepen om voor Gods aarde te zorgen. Als dat ons bindt, laten we ons dan daarop richten.”

Wat hoopt u te bereiken bij GroeneKerken? Waar droomt u van?

„Mijn droom gaat verder dan dat elke kerk een bordje ”Groene kerk” op zijn deur heeft hangen. Ik droom van kerken waar zorgdragen voor de schepping een integraal onderdeel is van het geloof en die dat ook actief uitdragen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer