Geen klimrek maar een boomstam, geen schommel maar een blotevoetenpad, geen wipkip maar een waterpomp. Voor spelen zijn geen toestellen nodig.
„Kom de natuur beleven door lekker te klimmen en te rennen. Het is gezond en leerzaam. Vies worden mag!” Zo prijzen natuurspeeltuinen zich aan.
Een snelle zoektocht naar openbare speeltuinen in Amersfoort levert 35 speelplekken op, waarvan er 9 zich een natuurspeelplek of natuurspeelbos noemen. De groene speelplek rukt op.
Ze liggen niet allemaal in een natuurgebied of in het bos. De definitie lijkt eerder te zijn dat de plek een natuurlijke uitstraling moet hebben. Het is er minder aangeharkt dan in een normale speeltuin. Geen rubberen tegels, maar zand of houtsnippers.
Het is uiteraard geen goed idee om kinderen in nette kleding naar de natuurspeeltuin te sturen. Het advies van de speeltuinen is om schone kleding en een handdoek mee te nemen. Ouders hebben al snel de neiging om kinderen te wijzen op gevaren en ervoor te zorgen dat kinderen niet al te vies worden. Maar in een natuurspeeltuin is loslaten en overgeven het devies. Op deze manier leren kinderen zich het best ontwikkelen.
Natuurspeeltuinen passen in de trend van vergroening. Ook schoolpleinen worden steeds vaker natuurlijk ingericht. Naast de voordelen voor biodiversiteit en klimaat, is dit ook goed nieuws voor gezinnen. Uit onderzoek van Elise Peters, die in 2022 promoveerde op het effect van de natuur op gezinnen, blijkt dat ouders in de natuur positiever omgaan met hun kinderen. „Ze voelen zich in de natuur meer verbonden met hun kind, en hebben geen last van bemoeienis of commentaar van anderen. Buiten kan het kind ongestoord spelen.”