Gafcon-conferentie anglicanen zegt vertrouwen in kerkleider Welby op
Behoudende anglicanen, die tot vrijdag bijeen waren op de Gafcon-conferentie in de Rwandese hoofdstad Kigali, hebben het vertrouwen in hun geestelijk leider, de aartsbisschop van Canterbury, opgezegd. Ze roepen op tot bekering.
De 1300 verontruste kerkleiders en -leden uit 53 landen deden dat in het zogenoemde Kigali Commitment, het slotdocument van de vijfjaarlijkse Global Anglican Fellowship Conference (Gafcon), die maandag begon.
De Kerk van Engeland besloot in februari dat huwelijken tussen paren van gelijk geslacht kunnen worden gezegend. Daarop zegden bisschoppen van de Global South Fellowship of Anglican Churches (GFSA) hun vertrouwen op in kerkleider Justin Welby, aartsbisschop van Canterbury. Gafcon doet nu hetzelfde.
Gafcon overlapt in aanhang en opvattingen grotendeels met de GFSA. In de Kigali Commitment wordt uitgesproken dat beide conservatieve bewegingen zich zullen inzetten voor een nieuwe structuur van de wereldwijde anglicaanse gemeenschap, zodat „orthodoxe anglicanen” een „geestelijk huis” kunnen krijgen. Verontruste gemeenten en kerkleden in Engeland en daarbuiten kunnen op hun steun rekenen.
De aanwezige anglicanen roepen, „onze eigen zonden erkennend”, alle kerkprovincies, bisdommen en leiders „die zijn afgeweken van de Bijbelse orthodoxie” op om zich te bekeren. Het gaat daarbij onder meer om de visie op seksualiteit en huwelijk, de goddelijkheid van Christus, Zijn lichamelijke opstanding en het laatste oordeel.
De aanwezigen vertegenwoordigen ongeveer 85 procent van alle anglicanen, zei dr. Michael Stead, bisschop van South Sydney en voorzitter van het Gafcon-comité dat de verklaring opstelde, vrijdag. „Het is deze conferentie duidelijk geworden dat de meeste anglicanen in de wereld het vertrouwen in de aartsbisschop van Canterbury hebben verloren. Hij is niet in staat een godvruchtige weg te wijzen aan degenen die toegewijd zijn aan de waarachtigheid, duidelijkheid, toereikendheid en gezag van de Schrift.”
Evangelisatie
De komende tien jaar moet in het teken staan van discipelschap, evangelisatie en zending, aldus de behoudende anglicanen in de verklaring. „Het doel en de missie van de kerk is om de heerlijke rijkdom van het Evangelie bekend te maken aan een verloren wereld, door de gekruisigde en verrezen Christus te verkondigen en trouw samen te leven als Zijn discipelen.”