Buitenlandsudan
Soedanese paramilitairen claimen controle over vliegveld Khartoem

De paramilitaire Rapid Support Forces (RSF - Snelle Ondersteuningstroepen) in Soedan claimen de luchthaven van de hoofdstad Khartoem helemaal in handen te hebben volgens plaatselijke media. De luchthaven ligt in het midden van de metropool Khartoem en slechts 2 kilometer van het centrum waar veel ministeries en het presidentieel paleis staan.

ANP
Satellietbeeld van een tank en wegversperringen bij de Witte Nijlbrug in Khartoem. beeld EPA, MAXAR TECHNOLOGIES
Satellietbeeld van een tank en wegversperringen bij de Witte Nijlbrug in Khartoem. beeld EPA, MAXAR TECHNOLOGIES

De Soedanese strijdkrachten en de RSF zijn na lange tijd van spanningen zaterdag met elkaar in gevecht geraakt. De militaire leider van het land, generaal Abdel Fattah Abdelrahman al-Burhan, erkent de RSF niet meer als legergroep en noemt de paramilitairen rebellen. Zij stellen dat ze vechten „in een revolutie” die moet leiden tot de installering van een burgerregering en de overgang naar een democratisch stelsel.

Al-Burhan werd na de val van dictator Omar Hassan al-Bashir in 2019 de leider van het land. Er kwam een soort voorlopige regering van burgers en militairen, maar die is in een staatsgreep door het leger en de RSF in 2021 afgezet. De commandant van de RSF, Mohamed Hamdan Dagalo heeft zich later van de coup gedistantieerd en eerder dit jaar gezegd dat het een fout was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer