Marlon Uljee bestrijdt woke op de VU: „Student bang voor buitensluiting”
De onlangs opgerichte Vrijmoedige Studentenpartij keert zich tegen de woke-ideologie die in haar ogen oprukt op de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam.
Lijsttrekker Marlon Uljee (22) had gewild dat zijn partij niet nodig is. Maar dat studenten hun mening inslikken en docenten niet meer vrijuit les durven geven, kan hij niet langer aanzien. Daarom doet de partij een gooi naar een plek in de studentenmedezegggenschapsraden. Vanaf maandag kunnen VU-studenten hiervoor hun stem uitbrengen.
De eerstejaarsstudent psychologie merkte al snel dat op de VU „bepaalde geluiden niet gehoord kunnen worden”. Bijvoorbeeld bij een college waarin de evolutietheorie aan de orde kwam. „Zelf kijk ik daar als christen anders tegenaan. Maar mijn visie werd weggelachen en niet serieus genomen. Het idee was: zo moet je het zien en zó moet je het leren voor het tentamen. Na afloop kwamen medestudenten naar me toe: Wat moedig en dapper dat je dat durfde te zeggen; ik durf dat niet.”
Volgens Marlon zijn zij bang voor buitensluiting of een lage beoordeling. „Studenten willen gewoon hun diploma halen en voor borrels uitgenodigd worden zonder al te veel gedoe.” En die angst is niet onterecht: hijzelf neemt geen blad voor de mond, met als gevolg dat sommige studiegenoten niet meer met hem willen samenwerken. „Zelf kan ik daar wel mee omgaan, maar ik vind het erg als medestudenten geïsoleerd komen te zitten of niet zichzelf durven te zijn. Ik voel me moreel verplicht me voor hen in te zetten.”
Pride
Grootste probleem vindt de voorman van de Vrijmoedige Studentenpartij dat de VU „twee tegenstrijdige signalen” uitdraagt. „Enerzijds wil de universiteit heel inclusief en neutraal zijn. Vanuit die gedachte bant ze verwijzingen naar die oorspronkelijke christelijke identiteit uit, zoals het votum bij academische plechtigheden. Tegelijkertijd moet iedereen zich wel conformeren aan de ideologie van gender en woke. Terwijl slechts een marginale groep, die niet representatief is voor de meerderheid, daar om vraagt.”
De dominantie van woke op de VU „zie je al voordat je binnen stapt”, zegt Marlon. „Bijvoorbeeld aan de wapperende regenboogvlaggen. Maar het meest zie je het aan de vieringen. De pride wordt volop gevierd en paarse vrijdag krijgt veel aandacht. Terwijl voor Pasen en Kerst niets wordt georganiseerd, hooguit in de marge.”
Engels
Docenten kunnen volgens hem niet meer in vrijheid lesgeven. „Als zij iets zeggen over jongens en meisjes, beginnen non-binaire studenten gelijk door de collegezaal te schreeuwen. Dat is de realiteit waarin we leven.” Privé voerde hij diverse gesprekken met docenten die op hun hoede zijn en bijvoorbeeld niet meer durven stellen dat er maar twee genders zijn.
Volgens Marlon wordt het gedachtegoed versterkt door de internationalisering – ook een ontwikkeling die zijn partij bestrijdt. De lijsttrekker stelt dat dit leidt tot nog grotere tekorten aan studentenkamers, dat door het verplichte Engels de kwaliteit van colleges te wensen overlaat en dat Nederlandse taaltoetsen „elk jaar slechter gemaakt worden”.
Tijdens een verkiezingsdebat afgelopen week maakte Marlon een statement door als enige consequent in het Nederlands het debat te voeren. „Dat dit in het Engels ging, is exemplarisch voor de verregaande internationalisering op de VU. Ik wilde internationals niet buitensluiten, maar heb voorgesteld om een opname van het debat te ondertitelen.”
Hoe de partij de cancelcultuur op de VU concreet wil bestrijden, weet Marlon nog niet precies. „We hebben de partij vrij snel opgericht, omdat we een week voor de deadline te horen kregen dat we nog mee konden doen. We richten ons nu op het debat en het neerzetten van een goede verkiezingsuitslag.”
Vijftien studenten stelden zich verkiesbaar voor de Vrijmoedige Studentenpartij. In de medezeggenschapsraad zijn elf zetels te verdelen.