Citaat: „Als moeder ben ik tegen de Transgenderwet. Mijn dochter kan zich registreren als man, onze zoon als vrouw. Dit kan zelfs onder de zestien jaar. Geslacht is toch geen keuze! Tweede Kamer, stop de Transgenderwet!”
Eerder dit jaar was een radiospotje te horen waarin een vrouw op stevige toon deze tekst uitsprak. Het spotje kwam van Gendertwijfel, een groep Nederlanders die zich grote zorgen maakt over de nieuwe Transgenderwet.
In de nieuwe wet staan ingrijpende voorstellen. Op grond van de bestaande wet mogen vrouwen zich bij de burgerlijke stand als man laten registreren en omgekeerd. Maar dan er is wel een deskundigenverklaring nodig, waarin staat dat er sprake is van een duurzame overtuiging om tot het andere geslacht te gaan behoren. In de nieuwe Transgenderwet vervalt die zorgvuldigheidseis en is zelfidentificatie de norm.
Transgender Netwerk Nederland maakte samen met de organisatie WOMEN Inc. bezwaar tegen het radiospotje bij de Reclame Code Commissie (RCC). De klagers beoordelen het spotje als misleidend, als een schending van mensenrechten en als een aanzet tot psychologisch geweld.
De RCC gaat hierin niet mee, maar steunt een punt uit de klacht wel, namelijk de toon van het spotje. Die is volgens de RCC nodeloos kwetsend voor (jonge) transgenders.
De uitspraak van de RCC is opmerkelijk. Het oordeel gaat dus over de toon die wordt aangeslagen. Die wordt ervaren als „spottend, verontwaardigd, neerbuigend en afwijzend.” Dat is een zeer subjectief oordeel.
Dubieus is de constatering dat „de toon niet anders kan worden opgevat als…” Er is wel degelijk een andere manier van luisteren naar het spotje mogelijk, zonder dat die als spottend, verontwaardigd, neerbuigend en afwijzend wordt ervaren. De moeder in het spotje zou namelijk ook zomaar oprecht verontwaardigd kunnen zijn over de nieuwe Transgenderwet die voorligt. En waarom zou ze haar verontwaardiging niet tot uitdrukking mogen laten komen in de toon waarop ze haar mening geeft?
De nieuwe Transgenderwet gaat namelijk nogal ergens over. De wet regelt dat geslacht geen biologisch feit is, maar een keuze. Vanuit Bijbels oogpunt zijn daar kritische kanttekeningen bij te plaatsen, namelijk dat God de mens geschapen heeft als man of als vrouw.
Vrouwen brengen praktische bezwaren tegen de wet in. Als iedere man kan claimen dat hij vrouw is, kan zo’n persoon, die de geslachtskenmerken van een man heeft, niet geweerd worden in ruimtes, die speciaal voor vrouwen zijn.
Het is uiteraard goed om elkaar „heel” te laten in het publieke debat. Dat geldt voor niet alleen voor de tegenstanders van de wet, maar ook voor de voorstanders. Het is daarom goed dat Gendertwijfel in beroep gaat tegen de uitspraak van de RCC. Hopelijk brengt een vervolguitspraak de noodzakelijke nuance aan.