Kerk & religieplaatselijk kerknieuws
Nieuwe kerk Veenendaal-Oost heet Oosterheemkerk

Het nieuwe kerkelijk centrum dat de hervormde gemeente in Veenendaal bouwt in de wijk Oost krijgt de naam Oosterheemkerk. Dat heeft de algemene kerkenraad besloten.

\*
De toekomstige Oosterheemkerk in Veenendaal. beeld www.kerkelijkcentrumoost.nl
De toekomstige Oosterheemkerk in Veenendaal. beeld www.kerkelijkcentrumoost.nl

De naam verwijst niet alleen naar de geografische ligging in Veenendaal-Oost, maar past door het gebruik van de naam ”heem” ook in de omgeving van de bouwlocatie waar meer ”heemstraten” voorkomen.

Peter Oudshoorn, voorzitter van de kerkenraad: „Het woord ”heem” is een oudhollands woord voor ”thuis”. Wij hebben er bewust voor gekozen om dit woord in de kerknaam op te nemen, omdat de Oosterheemkerk een thuis wil zijn. Wij mogen ons bij God, in Zijn huis thuis weten. Tegelijkertijd heeft de wijkgemeente, die nu nog samenkomt in het Ontmoetingshuis in de wijk, hier een thuis én zetten wij de deuren van dit thuis open voor hen die een thuis zoeken.”

Ook het woord ”kerk” is niet zonder reden in de naam opgenomen. „De Oosterheemkerk is eerst en vooral een kerk”, aldus Oudshoorn. „Wij bouwen geen dorpshuis, maar een kerk: een huis van God, een huis van gebed en een huis van ontmoeting, voor de wijkgemeente, maar ook voor de wijk waarin wij wonen. Juist omdat het kerkgebouw, mede om de stedenbouwkundige eisen, geen uitstraling krijgt van een traditionele kerk, voelt het goed dat wel in de naam tot uiting te laten komen.”

Gemeenteleden was gevraagd mee te denken over een passende naam voor het kerkelijk centrum. Er werden zeventig namen ingediend. De plannen voor de bouw van de Oosterheemkerk worden ondertussen verder uitgewerkt. Naar verwachting kan in de eerste helft van volgend jaar met de bouw worden begonnen, zegt Oudshoorn. „Daarvoor is nog ongeveer 250.000 euro aan (periodieke) giften nodig. Wij hebben alle vertrouwen dat ook dit bedrag bijeen wordt gebracht.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer