Kerk & religie
Ds. Van Blijderveen: Getuige zijn is opdracht en belofte

Een nieuwbouwwijk zonder kerkgebouw, waar diensten worden gehouden in een sporthal. In die omgeving draagt ds. A. T. van Blijderveen, hervormd predikant in Veenendaal, het Evangelie uit.

Ds. A. T. van Blijderveen is in Veenendaal verbonden aan „een jonge gemeente in een nieuwbouwwijk die nog steeds in opbouw is.” beeld RD, Anton Dommerholt
Ds. A. T. van Blijderveen is in Veenendaal verbonden aan „een jonge gemeente in een nieuwbouwwijk die nog steeds in opbouw is.” beeld RD, Anton Dommerholt

De pastorie bevindt zich aan een rustig woonerf, vlakbij de wijken Dragonder-Oost en Veenendaal-Oost. Sinds 2016 is ds. Van Blijderveen, die woensdag 25 jaar in het ambt stond, verbonden aan de hervormde gemeente rondom het Ontmoetingshuis, de locatie waar de diensten plaatsvinden.

Albert van Blijderveen groeit samen met twee jongere zussen op in een meelevend hervormd gezin in Leerdam. Zijn vader is jarenlang president-kerkvoogd. „Mijn ouders leefden uit een persoonlijk geloof. Het is een voorrecht als je dat meekrijgt. Behalve met de psalmen groeide ik op met de liederen van Johannes de Heer en de spiritualiteit die daarin klinkt.”

Met dankbaarheid denkt ds. Van Blijderveen terug aan de preken die hij als jonge tiener in Leerdam hoort van ds. R. H. Kieskamp. „Hij sprak met zo veel liefde over de Heere Jezus en droeg het Evangelie met vuur de gemeente in. Dat resoneerde in mijn hart. Het leek me mooi om het Woord zo ook te mogen uitdragen.”

Na het middelbaar onderwijs volgt hij het basisjaar van de Evangelische Hogeschool in Amersfoort, voordat hij in Utrecht theologie gaat studeren. Het is dan voor hem nog niet duidelijk of hij predikant zal worden. „Ik wilde iets in de kerk doen, of dat nu als predikant, evangelist, zendeling of opbouwwerker was. Misschien ben ik uiteindelijk wel van alles een beetje geworden.”

Zending

Na de afronding van zijn studie werkt hij twee jaar als vicaris in de hervormde gemeenten in Breukelen-Centrum en Giessenburg. In die tijd speelt een opmerking van ds. J. J. Visser door zijn hoofd die op de studentenvereniging Voetius zei: „Je hoeft na je studie niet direct de pastorie in te gaan. Overweeg ook de zending eens.”

Het echtpaar Van Blijderveen gaat in gesprek met de hervormd-gereformeerde zendingsorganisatie GZB. „Onze vraag was: Is er nood, is er behoefte? Toen bleek dat de GZB al twee jaar op zoek was naar mensen voor twee plekken in Latijns-Amerika.”

17981103.JPG
Ds. A. T. van Blijderveen is in Veenendaal verbonden aan „een jonge gemeente in een nieuwbouwwijk die nog steeds in opbouw is.” beeld RD, Anton Dommerholt

In februari 1997 wordt proponent Van Blijderveen in Giessenburg bevestigd tot predikant en voor de GZB uitgezonden naar Costa Rica. In de dienst gaat de plaatselijke predikant ds. A. den Besten voor. „Hij preekte over Handelingen 1:8: „Gij zult Mijn getuigen zijn.” Maar wat me het meest bijbleef, is dat mijn vader me de handen oplegde met de woorden van 2 Timotheüs 2:1: „U dan, mijn zoon, wordt gesterkt in de genade die in Christus Jezus is.” Die woorden gaan tot vandaag met mij mee. Het gaat van het begin tot het eind om genade.”

Armoede en onrecht

Met een baby van een halfjaar vertrekt het echtpaar naar Costa Rica. Na een taalstudie Spaans gaat ”pastor Alberto” als docent Nieuwe Testament aan de slag op een interkerkelijk seminarium in San Jose. Wat hem in Costa Rica raakt, is „het Godsvertrouwen van de mensen. Velen hadden te maken met armoede en onrecht. De mensen verwachtten veel van God, vroegen veel aan God en kregen ook veel van Hem.”

Na acht jaar gaat hij voor de GZB naar het eveneens arme Peru. Hij wordt docent aan het Seminario Evangelico de Lima (SEL) en woont met zijn gezin op de campus. „Ik was ook pastoraal betrokken op de studenten. Het was een mooie combinatie van herder en leraar.”

In 2009 keert het gezin terug naar Nederland. „Ik kon mijn werk overdragen aan een Peruaanse collega, die daar met veel zegen verder mocht werken.” Een van de lessen die hij meeneemt, is het belang van het gebed. „Het gebed had daar een grotere plaats dan in onze kerkelijke cultuur. In Latijns-Amerika hebben gemeenten elke woensdagavond een gebedssamenkomst. Bij ons is dat één keer in de maand, waarbij er helaas maar weinig mensen komen.”

Huiskamer

In Veenendaal-Oost dient ds. Van Blijderveen sinds 2016 „een jonge gemeente in een nieuwbouwwijk die nog steeds in opbouw is. We hebben veel kinderen en jongeren. De gemiddelde leeftijd ligt rond de dertig.”

De gemeente heeft oog voor rand- en buitenkerkelijken. „We mogen hier zout en licht zijn, getuigen van de Heere Jezus. Dat is zowel een opdracht als een belofte.” Er is een missionaire kinderclub en er wordt missionair bezoekwerk gedaan. Alle nieuwe bewoners van de wijk krijgen een welkomstpakketje. „We werken daarvoor samen met de christelijke gereformeerde kerken Pniël en Bethel.”

Op termijn hoopt de hervormde gemeente een kerkelijk centrum te bouwen in de wijk. „Dat zal geen traditionele kerk worden, die het grootste deel van de week dicht is”, zegt ds. Van Blijderveen. „Ik hoop dat het een gebouw wordt waar jongeren en ouderen in en uit lopen, een diaconaal en missionair centrum, dat misschien wel een huiskamer voor de wijk wordt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer