Kerk & religie
Hervormd kerkelijk centrum in Veenendaal-Oost

De hervormde gemeente in Veenendaal krijgt van de burgerlijke gemeente de mogelijkheid om in de nieuwbouwwijk Veenendaal-Oost een kerkelijk centrum te realiseren. De algemene kerkenraad heeft vorige week het principebesluit genomen om van deze optie gebruik te maken. Dat is zondag in de kerkdiensten afgekondigd.

Van onze correspondent
Het Ontmoetingshuis in Veenendaal-Oost. beeld In de Buurt
Het Ontmoetingshuis in Veenendaal-Oost. beeld In de Buurt

Dat is zondag in de kerkdiensten afgekondigd.

In Veenendaal-Oost houdt de hervormde gemeente sinds oktober 2005 kerkdiensten, eerst alleen morgendiensten, vanaf Pasen 2007 ook middagdiensten. De kerkgangers kwamen samen in een schoolgebouw. De algemene kerkenraad besloot in maart 2007 tot het stichten van een nieuwe wijkgemeente. In september 2014 werd de eerste kerkdienst gehouden in het Ontmoetingshuis, het wijkcentrum dat kort daarvoor in gebruik was genomen. Ook veel doordeweekse activiteiten hebben daar plaats. Het ledental groeide van 341 in 2010 tot 868 (344 adressen) in 2020. De eerste wijkpredikant was ds. J. K. M. Gerling (van 2007 tot 2015); in mei 2016 werd ds. A. T. van Blijderveen als zijn opvolger aan de wijkgemeente verbonden.

Voor het kerkelijk centrum is een deel van een nog onbebouwd terrein naast het Ontmoetingshuis beschikbaar. Met het principebesluit komt een langgekoesterde wens van de wijkgemeente dichterbij, aldus de algemene kerkenraad. „We hebben het besluit kunnen nemen in de overtuiging dat we als hervormde gemeente zichtbaar en vooral verstaanbaar in de nieuwe wijk aanwezig willen zijn om het bevrijdende Woord van God uit te dragen. Daarbij beschikt onze gemeente over het vermogen om deze bouw mogelijk te maken waarbij de activiteiten in de andere wijkgemeenten voort kunnen gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer