Binnenland
Coalitiepartijen oneens over wel of niet zoeken naar aardmetalen

De coalitiepartijen VVD en D66 zijn het oneens over de vraag of ook in Nederland gezocht mag worden naar zeldzame aardmetalen die essentieel zijn voor de omslag naar duurzame energie. Het kabinet werkt aan nieuwe wetgeving die het moeilijker maakt om nieuwe mijnbouwactiviteiten te ontplooien. VVD wil dat de winning van deze materialen wél mogelijk blijft, D66 is daar niet voor.

De Europese Commissie kwam vorige week met een voorstel om meer belangrijke grondstoffen in Europa uit de bodem te halen. Het gaat daarbij om stoffen die nodig zijn voor de productie van bijvoorbeeld windmolens en accu’s voor elektrische auto’s. De EU is daarvoor nu nog te afhankelijk van met name China, vindt commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Het kabinet onderschrijft die oproep tot meer strategische onafhankelijkheid. VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden wijst erop dat Nederland dan, indien mogelijk, wel zijn bijdrage moet leveren. Hij wil weten of deze materialen ook in Nederland voorkomen, bijvoorbeeld in de bodem van de Noordzee. En als dat zo is, „dan gaan we het toch niet uitsluiten?”

D66’er Faissal Boulakjar voelt daar evenwel weinig voor. Hij is voor Europese samenwerking maar wijst er in dat verband op dat Nederland Europa al jarenlang voorzien heeft van gas uit het Groningenveld. Daarmee heeft Nederland wat mijnbouw betreft „zijn portie wel gehad” en zijn nu andere landen aan zet, vindt hij.

„Aardmetalen opsporen kan goed in Scandinavië, waar veel ruimte is, Duitsland, misschien Frankrijk of België”, zegt Boulakjar. „Maar ik denk dat we voorzichtig moeten zijn met de schaarse ruimte die wij hier hebben.” Wat hem betreft gaat Nederland dus niet „op jacht” naar lithium of kobalt.

„Ja, lekker makkelijk”, sneert Van Wijngaarden.”We hebben het wél nodig voor de duurzame transitie, maar hier zouden we er niet naar mogen zoeken. Daarmee zeg je ook impliciet: laat de accu van mijn elektrische auto maar uit China of Congo komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer