Consument

Smakelijk en eeuwenoud

Muhammara, gevulde paprika’s, salade met geroosterd oud brood – wie een beetje thuis is in de keuken van het Midden-Oosten komt smakelijke bekenden tegen in het kookboek ”Haniyé” (uitg. Fontaine, € 33,99). Niet vreemd, want maker Matay de Mayee laat in het boek zien dat de keuken van het volk waar hij toe behoort, de Suryoye, aan de basis staat van heel veel keukens. Het is een prachtig boek, een ode aan de christelijke minderheidsgroep uit het Midden-Oosten. Vol verhalen, recepten en stukjes geschiedenis over de cultuur en de taal (zie p. 44 voor een interview met de auteur).

marielle@rd.nl
20 March 2023 18:45Gewijzigd op 25 July 2023 19:43
Tawa, ovenschotel met aubergine, courgette, tomaat en gehakt. beeld Emma Peijnenburg
Tawa, ovenschotel met aubergine, courgette, tomaat en gehakt. beeld Emma Peijnenburg

Overigens zijn er qua recepten ook genoeg verrassingen: in witte wijn gekookte vis bijvoorbeeld, of bitterballen van gekruide bulgur. Die komen van pas tijdens de vele vastendagen, wanneer er alleen plantaardig voedsel en vis gegeten wordt.

De keuken van de Suryoye is niet ingewikkeld, maar er zijn soms wel wat ingrediënten nodig die niet iedereen standaard in het keukenkastje heeft staan. Ik bakte kleicha, de koekjes die gegeten worden met Pasen en Kerst („ons speculaasje”, aldus De Mayee). Daarvoor heb je bijvoorbeeld nigellazaad en mahleb nodig. Het gerecht op deze pagina is het lievelingsrecept van de auteur. Met heel gangbare ingrediënten, dus makkelijk te maken. Het opbouwen van de schaal is wel bewerkelijk, maar als dank vullen de heerlijkste geuren je huis.

Meer over
Recept

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer