Binnenlandtwitter
Nepnieuws over sluiten boerderij gaat viraal

Een tweet over een Nederlandse boer die gedwongen zijn bedrijf moet stoppen gaat de hele wereld over. Zelfs Twittertopman Musk liet zijn afkeer blijken. Het blijkt nepnieuws.

Eva Vlaardingerbroek spreekt in 2019 tijdens het partijcongres van Forum voor Democratie. beeld ANP, Piroschka van de Wouw
Eva Vlaardingerbroek spreekt in 2019 tijdens het partijcongres van Forum voor Democratie. beeld ANP, Piroschka van de Wouw

Wat staat er in de tweet?

Peter Slagter liet zondag aan zijn volgers weten dat het „vanavond de laatste keer was dat de koeien gemolken werden”. Ook zei hij „een piekbelaster te zijn in Friesland, na drie jaar vechten kon en mocht ik niet verder”.

Hoe werd de tweet populair?

Als een paar uur later de invloedrijke opiniemaker Eva Vlaardingerbroek de tweet in het Engels verspreidt, inclusief de toevoeging dat „onze regering levens kapotmaakt”, gaat het hard. De tweet heeft inmiddels 5,7 miljoen mensen bereikt.

Vlaardingerbroek is invloedrijk, en niet alleen in Nederland. Ook buiten de landsgrenzen is ze een graag geziene gast in rechtspopulistische tv-programma’s. Thema’s die vaak terugkeren zijn stikstof, corona en migratie. Haar gedachtegoed kent veel overlap met dat van Forum voor Democratie (FVD), een partij waarvoor ze een halfjaar werkte.

Enkele buitenlandse media maken een bericht naar aanleiding van de tweet en ook de razend populaire conservatief Jordan Peterson helpt de tweet verder te verspreiden.

Als klap op de vuurpijl reageert ook de baas van Twitter zelf op de Nederlandse stikstofcrisis. „Het is een puinhoop en het zal geen verschil maken voor het klimaat!”

Klopt de tweet van de boer wel?

Slagter, FVD-lid, blijkt in Middelburg te wonen en geen boer te zijn. Hij kopieerde de tekst van de Facebookpagina van een Friese boer. Het zou kunnen dat de boer een piekbelaster is, maar de provincie heeft nog geen overzicht hiervan vrijgegeven.

Dat deze Fries gedwongen moest stoppen, klopt ook niet. Er zijn geen gedwongen sluitingen van boerenbedrijven geweest, bevestigt de provincie Friesland aan onderzoeksplatform Follow the Money (FTM).

Zowel Slagter als Vlaardingerbroek laten de tweet met onjuiste informatie staan. Op de vraag of de opiniemaker dit niet beter kan verwijderen zegt ze dat „het punt blijft staan”.

Wat zegt dit voorval over Twitter?

Nieuws, en dus ook nepnieuws, kan zich als een olievlek verspreiden. Er bleek tot nu toe weinig van de belofte van de nieuwe eigenaar Musk om desinformatie te bestrijden. De tweets van FTM met de factcheck bereikten nog geen miljoen mensen.

Personen met kwade bedoelingen kunnen op Twitter vrij hun gang gaan. Door massaontslag en slechte financiële resultaten bij het bedrijf is ook niet te verwachten dat hier snel verandering in komt.

De grens tussen vrije meningsuiting en nepnieuws blijkt flinterdun.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer