Kerk & religie
Duitse snelwegkerk trekt 1 miljoen bezoekers

De 44 snelwegkerken in Duitsland ontvingen in het afgelopen jaar ruim een miljoen bezoekers.

Redactie kerk
De snelwegkerk bij de Beierse plaats Adelsried langs de snelweg A8 tussen München en Stuttgart was in 1958 de eerste in zijn soort. beeld epd-bild, Annette Zoepf
De snelwegkerk bij de Beierse plaats Adelsried langs de snelweg A8 tussen München en Stuttgart was in 1958 de eerste in zijn soort. beeld epd-bild, Annette Zoepf

Dat meldde het Duitse christelijke persbureau Idea woensdag op basis van cijfers van de organisatie die verantwoordelijk is voor de snelwegkerken, de Akademie der Versicherer im Raum der Kirchen uit Kassel.

Ondanks de coronapandemie bleef het aantal bezoekers stabiel. Meer mannen dan vrouwen bezochten de snelwegkerken, vooral vrachtwagenchauffeurs en zakenreizigers. Een meerderheid van de bezoekers is ouder dan vijftig jaar. Twee van de vijf bezoekers noemt zichzelf niet kerkelijk.

Bijna een derde van de bezoekers blijft tot vijf minuten in de kerk, bijna tweederde tot tien minuten. In de gastenboeken staan vaak gebeden om een veilige rit en een behouden thuiskomst. Maar ook gebeden om genezing en om vrede in Oekraïne.

Van de 44 Autobahnkerken en -kapellen zijn er negentien protestants, acht rooms-katholiek en zeventien oekumenisch. Ze bevinden zich gemiddeld niet verder dan 1 kilometer van een afrit van een snelweg.

De eerste snelwegkerk werd in 1958 bij Adelsried aan de A8 tussen München en Stuttgart in gebruik genomen. De jongste Autobahnkerk stamt uit 2015 en ligt in Bibra aan de A71 op de grens tussen Thüringen en Hessen. Vooral in Noord-Duitsland zijn er nog een aantal regio’s zonder snelwegkerk. Er zijn geen plannen om dit te veranderen.

Er zijn twee snelwegkerken in Oostenrijk en één in Zwitserland en één in Italië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer