Grote Kerk Steenwijk open voor heel de stad
De historische Grote of Sint-Clemenskerk in Steenwijk heeft, na een jarenlange verbouwing, een metamorfose ondergaan. Hoe combineert de kerkgemeenschap de activiteiten die in de week plaatsvinden met de zondagse eredienst?
Wim Hultink, voormalig projectmanager bij FrieslandCampina, kreeg de verbouwklus op zijn bord. „De aanleiding tot deze ingrijpende verbouwing was het samengaan van de hervormden en de gereformeerden. We houden onze diensten in de Grote Kerk. Dit bedehuis, met zijn 86 meter hoge toren, is het oudste gebouw van Steenwijk. Het kerkgebouw willen we duurzaam in het belang van heel Steenwijk inzetten. Daarbij: het andere kerkgebouw is afgestoten en ook de twee verenigingsgebouwen staan in de verkoop. Alles wordt geconcentreerd in een gebouw; hierdoor worden ook onze exploitatiekosten beter beheersbaar. Van eredienst tot concert, alles kan in de Grote Kerk plaatsvinden.”
Entree
Het project, met de naam ”een nieuw huis”, is bedoeld om voor iedereen een warme plek te creëren, aldus Hultink. „Vanwege de visie om hart van de stad te zijn richtte de werkgroep de focus daarom niet alleen op de verbouwing van de kerk zelf, maar ook op aansluiting met de rest van Steenwijk.” Om die reden werd er een nieuwe entree getekend, met een open en moderne uitstraling in de richting van de Markt. „Historisch verantwoord”, lacht Hultink. „In vroeger eeuwen was hier ook een ingang. Het was te zien aan de kleur van de stenen en de fundatie die we tegenkwamen tijdens de graafwerkzaamheden.”
Het kerkgebouw werd in de loop van de eeuwen vaker uitgebreid en verbouwd. De geschiedenis van de Sint-Clemenskerk, genoemd naar de derde paus, begint rond 900, met de bouw van een eenvoudig houten gebouw op de plaats van de huidige kerk.
Stichting
Tijdens de verbouwing werd ”Stichting Grote Kerk Steenwijk” opgericht. Hultink: „Van de collecteopbrengsten van de zondagse dienst kan de kerk niet bestaan. We willen bovendien dat het gebouw in de week ook open is en dat allerhande activiteiten georganiseerd kunnen worden. We hebben een uitgebalanceerde middenweg gezocht tussen het zo veel mogelijk intact laten van het gebouw terwijl het toch multifunctioneel kan zijn.”
De middenbeuk van de driehallenkerk is om die reden ongewijzigd gelaten. Met een nieuw liturgisch centrum, een podium en nieuwe stoelen is het mogelijk om het gebouw voor iedere gelegenheid in te richten. In de kerk werd een zogenoemde inbouw geplaatst. De Opgang, zoals die heet, heeft ruimte voor allerhande vergaderingen en jongerenbijeenkomsten.
Gastvrijheid
De kerk kan er voor de komende jaren weer tegen, stelt Hultink. „Zowel de erediensten als ook de activiteiten van de stichting kunnen plaatshebben. Met veel vrijwilligers zorgen we ervoor dat hier voorstellingen, concerten en onderwijsprojecten plaatsvinden. Tegelijkertijd heeft de christelijke gemeente hier al eeuwenlang een plek en bestaansrecht midden in Steenwijk. Op zondag staan we open om bezoekers in de kerkdienst te ontvangen. Gastvrijheid is voor ons een speerpunt. Zien we de mensen die voor het eerst binnenkomen? Wie zich welkom voelt in de kerk wil hier vast vaker komen.”