PolitiekBasisbeurs
Basisbeurs komt terug, geen extra geld voor ‘pechgeneratie’

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer gaat akkoord met de herinvoering van de basisbeurs. Maar de oppositiepartijen zijn wel teleurgesteld in de geringe vergoeding voor de zogenoemde pechgeneratie.

Redactie politiek
Lisa Westerveld (GroenLinks) tijdens een debat in de Tweede Kamer over de herinvoering van de basisbeurs. Links naast haar Peter Kwint (SP). beeld ANP, Robin van Lonkuijsen.
Lisa Westerveld (GroenLinks) tijdens een debat in de Tweede Kamer over de herinvoering van de basisbeurs. Links naast haar Peter Kwint (SP). beeld ANP, Robin van Lonkuijsen.

In het coalitieakkoord van VVD, D66,CDA en ChristenUnie was de herinvoering afgesproken, woensdag debatteerde de Tweede Kamer over de wet die dit regelt. Het streven is erop gericht om de maatregel voor het komende studiejaar in te voeren, maar dan moet de Eerste Kamer er ruim voor die tijd ook mee instemmen.

De basisbeurs houdt in dat uitwonende studenten 275 euro per maand ontvangen en thuiswonende 110 euro. Studenten die ouders hebben die samen minder dan 70.000 euro per jaar verdienen, krijgen daarbovenop een aanvullende beurs. Die bedraagt maximaal 401 euro per maand. Als de studenten binnen tien jaar hun diploma behalen, hoeven ze deze beurzen niet terug te betalen.

De partijen GroenLinks, PvdA, SP, Partij voor de Dieren en DENK vinden het bedrag voor de basisbeurs te laag. Maar minister Dijkgraaf van Onderwijs zegt vanuit het ministerie geen extra geld te hebben om die bedragen te verhogen. Hij wees erop dat de basisbeurs in het eerste jaar vanwege de hoge inflatie wordt aangevuld met 165 euro per maand.

SGP-Kamerlid Bisschop opperde het idee om voor de ouders met de hoogste inkomens de basisbeurs niet gratis te maken. Maar de minister voelt daar niets voor. Dan is het volgens hem geen basisbeurs meer.

Schulden

De basisbeurs verdween in 2015. Sinds dat jaar moeten studenten het geld dat ze nodig hebben voor hun studie lenen. Sinds die tijd lopen de studieschulden voor veel studenten fors op. Ook is er minder animo om door te studeren. Bovendien kunnen studenten met schulden na het behalen van hun diploma minder geld lenen voor de aankoop van een woning.

Het grootste deel van het debat ging over de tegemoetkoming voor de pechgeneratie. Dat zijn studenten die studeren of studeerden onder het leenstelsel. Voor de compensatie is in totaal 1 miljard euro beschikbaar. Per student is de hoogte ervan maximaal 1436 euro. Ook degenen die niet leenden, krijgen dit bedrag.

Vrijwel alle oppositiepartijen protesteerden tegen de geringe hoogte van de tegemoetkoming. DENK-Kamerlid Van Baarle sprak over „een fooitje”. Dijkgraaf ziet geen ruimte om dit bedrag te verhogen. De coalitiepartijen steunen hem daarin.

Mbo

Mbo-studenten krijgen in de nieuwe situatie ook een basis- en aanvullende beurs. Nieuw voor hen is dat ze onbeperkt mogen bijverdienen. Na vragen van ChristenUnie-Kamerlid Van der Graaf zei minister Dijkgraaf dat er over dit en vorig jaar ook geen controles meer plaatsvinden op eventuele bijverdiensten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer