Engelse kerk stemt in met zegen voor homoparen
De algemene synode van de Church of Engeland heeft donderdag groen licht gegeven voor de mogelijkheid om in de kerk een zegen voor homorelaties te vragen. Ook heeft ze de lhbti-gemeenschap haar excuses aangeboden.
De synode van de Anglicaanse Kerk zette donderdag in het Church House in Londen de woensdag begonnen bespreking van een voorstel van de bisschoppen voort. Die zien geen ruimte voor de kerkelijke bevestiging van een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht, maar willen wel de mogelijkheid bieden om een zegen voor homorelaties te vragen.
De anglicaanse afgevaardigden waren verdeeld over de plannen. Behoudende afgevaardigden gaven aan dat ze op grond van de Bijbel niet kunnen instemmen met het zegenen van homokoppels. Progressieve anglicanen keerden zich juist tegen het voorstel van de bisschoppen om geen homohuwelijken in de kerk te sluiten.
Eerste stap
De bisschop van Oxford, Steven Croft, die als eerste hoge anglicaanse geestelijke een lans brak voor het homohuwelijk in de kerk, hoopt dat het voorstel „een eerste stap” zal zijn.
Vaughan Roberts, predikant van de behoudende St Ebbe’s Church in Oxford en celibatair levend homo, zei woensdag dat als de kerk seksuele relaties buiten het huwelijk van man en vrouw gaat zegenen, dit „de facto onze leer” verandert.
Daniel Matovu uit Londen noemde het voorstel een „fiasco”. Het moet de bisschoppen niet in de eerste plaats om mensen gaan, maar om het Woord van God, zei hij. „Liefde tot God is gehoozaamheid aan Zijn geboden. De leer over het huwelijk komt van God.”
Stemming
De synode stemde donderdag uiteindelijk in met het voorstel van de bisschoppen. In het zogenoemde ”huis van leken” waren er 103 voor, 92 tegen en 5 onthielden zich van stemming. In het ”huis van geestelijken” lagen de verhoudingen ongeveer gelijk, met 111 stemmen voor, 85 tegen en 3 onthoudingen. De meeste bisschoppen stonden achter hun ‘eigen’ plannen: 36 voor, 4 tegen en 2 onthoudingen.
De synode van de Church of England riep de bisschoppen op een volgende stap te zetten en gebeden te formuleren die koppels van hetzelfde geslacht kunnen gebruiken om na een burgerlijk huwelijk of geregistreerd partnerschap „naar de kerk te komen om dank te zeggen, hun relatie aan God op te dragen en Gods zegen te ontvangen”.
De synodeleden beleden ook schuld voor het „falen van de kerk” om lhbti’ers (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en mensen met een onduidelijk geslacht, intersekse) „te verwelkomen” en voor de „schade” die zij in kerken hebben ervaren.
Lange weg
De twee aartsbisschoppen van de Engelse kerk, Justin Welby (Canterbury) en Stephen Cottrell (York), spraken donderdag van „een lange weg” die de kerk heeft afgelegd. „Voor de eerste keer zal de Church of England openlijk, onvoorwaardelijk en vreugdevol paren van hetzelfde geslacht verwelkomen in de kerk”, stelden zij.
De kerk blijft volgens hen „diepe meningsverschillen” hebben over vragen die „de kern van onze menselijke identiteit” raken. „Als aartsbisschoppen zijn we vastbesloten om de gewetens van degenen voor wie dit te ver gaat, te respecteren” en de „eenheid” te bewaren.
Het synodebesluit vormt bijna het sluitstuk van het project ”Living in Love and Faith” (LLF), een ruim vijf jaar durend overleg over het standpunt van de kerk inzake huwelijk en seksualiteit.
Gebeden
Eerder deze week kwamen synodeleden in kleine groepen bijeen om een reeks ontwerpteksten, ”Gebeden van liefde en geloof” genoemd, te becommentariëren. De bisschoppen gaan nu aan de slag met hun opmerkingen en zullen later dit jaar met nieuwe pastorale richtlijnen voor de kerk over seksualiteit en huwelijk komen. Daarna worden de gebeden formeel vrijgegeven. Gemeenten zijn niet verplicht om die te gebruiken.