Kerk & religieChurch of England
Engelse bisschoppen tegen homohuwelijk; wel ruimte voor zegen

De bisschoppen van de Church of England zien geen ruimte voor de kerkelijke bevestiging van een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. Ze willen wel de mogelijkheid bieden om een zegen voor homorelaties te vragen.

Redactie kerk
St Paul's Cathedral in Londen. beeld Wikimedia Commons
St Paul's Cathedral in Londen. beeld Wikimedia Commons

Dat maakte de Kerk van Engeland woensdag bekend.

De bisschoppen waren dinsdag bijeen om een reeks aanbevelingen te doen. De bijeenkomst is het sluitstuk van het project ”Living in Love and Faith” (LLF), een ruim vijf jaar durend overleg over het standpunt van de kerk inzake huwelijk en seksualiteit. Hun voorstel zal begin volgende maand worden besproken tijdens de generale synode van de Engelse kerk in Londen.

Volgens het voorstel van de bisschoppen kunnen koppels van hetzelfde geslacht niet trouwen in de Church of England, maar wel in een dienst bidden om „toewijding”, danken of Gods zegen vragen. Geestelijken zijn echter niet verplicht om bepaalde gebeden te gebruiken.

De Kerk van Engeland liet woensdag weten dat de kerkelijke leer over het huwelijk –als een levenslange verbintenis tussen een man en een vrouw– niet verandert.

De bisschoppen van de Church of England zullen later deze week excuses aanbieden aan de lhbti-gemeenschap voor de „afwijzing, uitsluiting en vijandigheid” waarmee ze in kerken te maken hebben gehad en „de impact die dit op hun leven heeft gehad”. De geestelijken dringen er bij de kerken op aan om paren van hetzelfde geslacht „onvoorwaardelijk en vreugdevol” te verwelkomen.

Engeland en Wales kennen sinds 2013 het homohuwelijk. De Anglicaanse Kerk in Wales zegent homoparen, maar staat geen homohuwelijken toe. De zusterkerken in Schotland doen dat wel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer