Kerk & religievernieuwingen

Bisdom Coventry doet aangifte tegen synodelid

Het bisdom Coventry van de Kerk van Engeland heeft vorige week aangifte gedaan tegen Sam Margrave, lid van de synode van deze kerk, wegens haatzaaien via Twitter.

Redactie kerk
8 February 2023 10:46Gewijzigd op 9 February 2023 11:45
Bisschop Justin Welby, leider van de Kerk van Engeland, op de synode in Londen. Beeld Justin Tallis, AFP
Bisschop Justin Welby, leider van de Kerk van Engeland, op de synode in Londen. Beeld Justin Tallis, AFP

Margrave zou, aldus een persbericht van het bisdom, hebben getwitterd dat seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht zondig zijn.

De aangifte tegen hem komt op een precair moment. Juist nu, van 6 tot 9 februari, is de algemene synode van de Anglicaanse Kerk in Londen bijeen. Woensdag is er vijf uur uitgetrokken voor een debat over homoseksuele relaties. Ook zullen de afgevaardigden in kleinere groepen uiteengaan om te discussiëren over diverse voorstellen om homoseksuele verbintenissen in de kerk in te zegenen.

Sam Margrave staat al langer bekend als een criticus van deze vernieuwingen. Sinds hij als lekenlid van de synode in juli 2022 een motie indiende waarin hij de kerk vroeg uit te spreken dat Pride-evenementen onverenigbaar zijn met het christelijk geloof, is hij vaak lastig gevallen, kreeg hij doodsbedreigingen en heeft hij persoonsbeveiliging moeten regelen.

Op welke manier Margrave op Twitter dan precies haat zou hebben gezaaid, legt het bisdom niet uit. Het stelt alleen dat het „een grote hoeveelheid klachten” heeft ontvangen over „beledigende tweets” van Sam Margrave, waardoor het zich „genoodzaakt zag” aangifte te doen, omdat de uitlatingen van Margrave „niet stroken met richtlijnen van de Kerk van Engeland inzake gebruik van sociale media”.

Behalve over het homohuwelijk laat Margrave zich ook regelmatig kritisch uit over de zogeheten queertheorie (die stelt dat iemands identiteit ten aanzien van geslacht en seksualiteit vloeibaar is), over de seksualisering van de samenleving en over grooming (digitaal kinderlokken). Hij verwijst daarbij soms naar de affaire Jimmy Savile, een tv-presentator die er postuum van wordt beschuldigd honderden minderjarigen te hebben misbruikt.

De politie heeft tot nu toe overigens geen actie ondernomen tegen Margrave.

Protest

In de Anglicaanse Kerk woedt al enkele jaren een heftig debat over het inzegenen van relaties van personen van hetzelfde geslacht. Wereldwijd gezien zijn binnen de Anglicaanse Kerk veel gemeenten tegen; in de westerse wereld is een kleine meerderheid vaak voor.

Toch zijn ook daar de meningen verdeeld. Vorige week stuurde bijvoorbeeld All Souls Church, een evangelicale Anglicaanse gemeente in het centrum van Londen, een brief aan bisschop Sarah Mullally van Londen. Daarin tekent deze gemeente protest aan tegen het veranderen van kerkelijke formulieren, zodanig dat die ook gebruikt kunnen worden om homorelaties in te zegenen. Zij vindt de nieuwe weg die de Kerk van Engeland op dit terrein in wil slaan niet Bijbels en ook schade toebrengen aan allen die, wat hun seksuele geaardheid ook is, vrijwillig en bewust afzien van seksuele contacten buiten het traditionele huwelijk van één man en één vrouw. Het geluid van deze mensen, die “een dagelijkse geloofsstrijd hebben te voeren”, klinkt in de huidige kerkelijke debatten niet door, stelt All Souls Church. De gemeente geeft in de brief ook aan haar kerkelijke financiële bijdrage aan de Kerk van Engeland voorlopig op te schorten, in afwachting van de besluitvorming op de generale synode.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer