Kerk & religieBijlmer

Minister Schouten bezoekt Bijlmer: Overheid en kerk moeten elkaar versterken

Minister Carola Schouten is blij met de inbreng van kerken in Amsterdam-Zuidoost. „We moeten elkaar versterken als overheid en kerk”, vindt de bewindsvrouw. Ze hoort daarom graag de ervaringsverhalen van christelijke migranten.

Jan van Reenen
7 February 2023 17:08Gewijzigd op 10 May 2024 15:27
Minister Carola Schouten kreeg maandag in een migrantenkerk in Amsterdam-Zuidoost een schort cadeau. beeld Ronald Bakker
Minister Carola Schouten kreeg maandag in een migrantenkerk in Amsterdam-Zuidoost een schort cadeau. beeld Ronald Bakker

De minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen bracht maandagmiddag een bezoek aan de kerkgemeenschap MCTC (Maranatha Community Transformation Center) in de Amsterdamse Bijlmer. Daarbij waren voorgangers van migrantenkerken en Don Ceder, Kamerlid voor de ChristenUnie, aanwezig.

Amsterdam-Zuidoost is een stadsdeel met veel migranten. En veel kerkbezoek. Naar schatting bezoekt 40 procent van de inwoners regelmatig een gebedshuis, en dat is ver boven het landelijk gemiddelde. Veel migrantenkerken zijn betrokken op hun omgeving.

Minister Schouten (ChristenUnie) zei onder de indruk te zijn van wat de kerken in Zuidoost doen. „De kerk is eigenlijk de gemeenschap van mensen. Niet alleen op zondag, maar ook wat betreft de praktische zaken doordeweeks.” Ze zei dat deze kerken zich hierdoor ook onderscheiden van kerken elders in het land, die minder op hun omgeving gericht zijn.

Vooraf kreeg de minister een rondleiding, waarbij verteld werd wat er in het gebouw van MCTC gebeurt. Elke maandag is er een naaiproject. De naaimachines stonden klaar. De minister bewonderde de gemaakte jurken en kreeg een kleurige schort met de letters MCTC aangeboden. Voor kinderen is er huiswerkbegeleiding en twee keer per week een ontbijt. Ook worden er voedselpakketten uitgedeeld en eet men op donderdagavond samen. Daarnaast zijn er onder andere opvoedcursussen.

19031980.JPG
Minister Schouten m. te midden van de pastors. beeld Jan van Reenen

Junk

Pastor Raffic Osman van Treasures International Ministeries vertelde in de kerkzaal wat de kerken hier nog meer doen. Hij was een junk en een dief, zei hij. „Ik werd wel drie keer per week door de politie gearresteerd, maar ik ben in de kerk gekomen en God heeft me gered.”

Hij begon een kerk en startte met het uitdelen van soep. Er ontstond een samenwerking met de Evangelisch-Lutherse gemeente Amsterdam, Brandpunt Zuidoost. Die verloopt prima en is uitgebreid naar allerlei maatschappelijke organisaties. Kerkcentrum De Nieuwe Stad is vijf dagen per week open voor voedselhulp, kleding en allerlei activiteiten.

Een jongere ging in op de eerste taak van de kerk. „Er is in dit stadsdeel veel criminaliteit. Veel jongeren horen nergens bij. De kerk geeft hen hoop. Levens veranderen. Jongeren weten geliefd te zijn. De regering kan de kerken helpen.”

19031982.JPG
Bezoek aan de Maranatha Community Transformation Center. beeld Ronald Bakker

Armoede

Dat wil minister Schouten, die vorige week de resultaten van een interkerkelijk armoedeonderzoek in ontvangst nam. Ze prees toen de rol van de kerken. Dat deed de bewindsvrouw maandag opnieuw: „We moeten elkaar versterken, als overheid en kerk.”

Schouten gaf aan wat de kerk kan doen. „De overheid heeft regels en wetten. Kerken gaan verder. Zij kunnen mensen zien en naar de zorg leiden. Ze hebben ook een rol in het tegengaan van sociale armoede, bijvoorbeeld door iets gezelligs te organiseren.”

Vervolgens noemde ze het tegengaan van kinderarmoede. „Als kinderen opgroeien in armoede, blijven ze vaak in armoede leven. Zo’n ontbijt voor kinderen dat hier wordt georganiseerd, is heel goed.”

De minister wil de mogelijkheden van samenwerking met de kerken bekijken. Tijdens de vragenbespreking riep ze de kerken ertoe op om mensen in armoede te vinden.

19031981.JPG
Tweede Kamerlid Don Ceder in gesprek met aanwezigen. beeld Ronald Bakker

Huisvesting

De huisvestingsproblematiek van de Amsterdamse migrantenkerken is volgens Schouten een zaak van de plaatselijke overheid. Naar verwachting komen vijftig internationale en migrantenkerken in Amsterdam in de problemen door een tekort aan (kerk)zalen. Een van die kerken is de MCTC, die op korte termijn uit haar kerkruimte gezet dreigt te worden.

SKIN, de koepelorganisatie van migrantenkerken in Nederland, heeft de handen ineengeslagen met pastor Alagbe van de MCTC. Ze hebben een petitie opgesteld. Daarin wijzen ze de burgerlijke gemeente Amsterdam op haar verantwoordelijkheid. Ze vinden het een taak van de gemeente Amsterdam om te helpen met het zoeken naar ruimte. De petitie is inmiddels ruim 1100 keer ondertekend.

Madelon Grant, woordvoerder van SKIN, zei dat zich in Nederland in totaal ongeveer 1 miljoen christelijke migranten hebben gevestigd. Het gaat daarbij om zo’n 1000 kerken, een aantal dat nog steeds groeit. Ze sprak van een „spiritueel kapitaal”, waaruit economisch kapitaal voortkomt.

Grant wees erop dat de huisvesting van deze kerken veel zorgen geeft. „Het is een worsteling om gebouwen te vinden. De komende vijf jaar zijn naar schatting 250 internationale kerken in Nederland op zoek naar huisvesting.”

Tijdens de voorafgaande bespreking, waaraan pastors van migrantenkerken deelnamen, bepleitte Kamerlid Ceder om –richting de gemeente Amsterdam– als kerken samen sterk te staan. „Het gaat erom dat de kerken gezien worden als één gesprekspartner.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer