Prof. Van Vlastuin op evangelisatiedag HHK: Bid om genegenheid en gelegenheid
„Als de luiken naar de wereld dicht zijn, gaat het binnen in de kerk stinken.” Dat stelde prof. dr. W. van Vlastuin zaterdag tijdens de landelijke evangelisatiedag van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) in de Bethelkerk in Lunteren. „We hebben nodig dat we een blik hebben op de wereld en de mensen om ons heen.”
De evangelisatiedag van de HHK was dit jaar georganiseerd rondom de vraag ”Word jij geleid door de Heilige Geest?” Behalve de hoofdlezing van prof. Van Vlastuin waren er een aantal workshops en een forumdiscussie. De dag tronk ongeveer 170 bezoekers.
Prof. Van Vlastuin, rector van het Hersteld Hervormd Seminarium, hield een lezing onder de titel ”Evangelisatiewerk en het werk van de Heilige Geest, een diepgaande bezinning”. Tijdens zijn lezing stipte de hoogleraar enkele hoofdzaken van de verschillende werken van de Heilige Geest aan.
Er is een universele werking van de Heilige Geest waardoor het dagelijkse wordt geordend en mogelijk wordt gemaakt, aldus prof. Van Vlastuin. „Dat is in het schepselmatige, maar ook in de ontvankelijkheid voor dingen die we niet kunnen zien en beetpakken.” Daarbij kun je onder meer denken aan gaven, talenten en ”antennes”. „De Heilige Geest is van seconde tot seconde actief om ons leven te leiden, Hij bemoeit zich met ieder mens.”
Levende stem
Naast de universele werking van de Heilige Geest noemde prof. Van Vlastuin de activiteit van de Heilige Geest in de vorming van de Bijbel. „Heilige mannen van God die door de Heilige Geest zijn gedreven, hebben gesproken. Dat spreken geldt ook nog voor vandaag. De Schriften zijn doorademd van de Heilige Geest, het is de levende stem van de levende God. God laat ons niet in het onzekere over wie Hij is en wie wij zijn. Dát mogen wij doorvertellen.”
De Heilige Geest is ook betrokken op het werk in ons hart, het geloof en onze bekering. „De Heilige Geest doet dat op zijn soevereine manier. Wij beheersen Hem niet, maar de Heilige Geest beheerst ons.” Van Vlastuin noemde aan de hand van voorbeelden uit de Redelijke Godsdienst van Wilhelmus à Brakel verschillende manieren waarop God kan werken in de bekering. „Er is een heel grote verscheidenheid daarin.”
Begin bij de Heilige Geest in het evangelisatiewerk, zo gaf prof. Van Vlastuin zijn hoorders mee. „Wilt U ons leiden naar waar de deuren van het evangelie geopend zijn? Ons evangelisatiewerk is in de hand van God en Hij leidt dat. Bid om genegenheid en gelegenheid. Om zo uitdelers te zijn van menigerlei genade.”
Persoonlijke relatie
Een van de workshops werd geleid door Hendri Snetselaar, vrijwilliger bij Stichting Evangelisatie Sjofar, met de titel ”Hoe spreken wij over het Evangelie met ‘godsdienstige mensen’?” Snetselaar benadrukte het belang van een persoonlijke relatie met God en Jezus door de Heilige Geest. „Getuig vanuit deze relatie.”
Snetselaar besprak onder meer hoe je met mensen moet omgaan die argumenten hebben om niet naar Jezus te gaan in een godsdienstige omgeving. „Elk mens staat van nature schuldig voor God. Mensen verschuilen zich vaak ergens achter”, stelde Snetselaar. „Vertrouw op het offer van Christus, geef je over aan Hem.”
Een van de bezoekers van de evangelisatiedag is Gerton Everts (23), uit IJsselmuiden. Hij is lid van de hersteld hervormde gemeente De Wijngaard aldaar en is theologiestudent aan de Hogeschool Viaa in Zwolle. Het is de tweede keer dat hij de dag bezoekt. Hij vindt het een waardevolle bijeenkomst. „In het evangelisatiewerk kan ik niets zonder de Heilige Geest, het werk wordt niet alleen gedaan.”
Everts is geïnteresseerd in de brug van de reformatorische kerk naar de mensen buiten de kerk. Hij ziet dat de jongeren van zijn generatie opener zijn naar de wereld buiten de kerk. „Dat is positief, er is een roeping voor de kerk buiten de vier muren van het kerkgebouw.”