Evangelisatiedag HHK: Waar blijft de vrijmoedigheid?
Vrijmoedigheid en volharding zijn allebei nodig in het evangelisatiewerk. „Je kunt je vrijmoedigheid kwijtraken, maar ook weer terugkrijgen.”
In de Bethelkerk in Lunteren had zaterdag de jaarlijkse, landelijke evangelisatiedag van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) plaats. De bijeenkomst was georganiseerd door de commissie evangelisatie van de HHK. Het thema was ”Vrijmoedig getuigen”.
Ds. T. A. Bakker, predikant van de hersteld hervormde gemeente in Nieuwe-Tonge, sprak over het woord ”vrijmoedigheid” in het laatste vers van Handelingen 28. Ds. Bakker noemde Handelingen het boek van de vrijmoedigheid. „Petrus en Paulus komen niet bang over. Ze zijn niet bang voor een boze blik en een slechte reputatie. Ze vertellen eerlijk het Evangelie, waar dan ook en aan wie dan ook.”
De predikant zei te begrijpen dat christenen jaloers op deze vrijmoedigheid kunnen zijn. Hij wierp de vraag op waar die vandaan kwam. Karakter en het ambt waren volgens hem niet het belangrijkste. „Het geheim zit in de Heilige Geest. Vrijmoedigheid is een gave van Gods Geest. Daarmee waren Petrus en Paulus vervuld. Door de kracht van die Geest getuigen we in gezin, buurt en gemeente, niet angstig, maar vrijmoedig, met de liefde van het hart.”
Bidden
In de praktijk is het niet altijd eenvoudig, bleek uit de toespraak van Jan-Dirk Liefting, voorzitter van Stichting Evangelisatie Sjofar. Hij vindt vrijmoedigheid van het grootste belang. „Die versterkt je verhaal. Mensen met wie je praat, merken dat het uit je hart komt. Vrijmoedigheid krijg je niet door een training, maar door afgestemd te zijn op Christus en door jezelf te verloochenen.”
De evangelist vindt het belangrijk om voorafgaand aan een evangelisatieactie met de groep te bidden om de Heilige Geest en ook te bidden voor elkaar. Maar volharding is geen vanzelfsprekendheid, zei hij. „Je kunt je vrijmoedigheid kwijtraken. Ik heb het meerdere keren meegemaakt dat iemand die voor de eerste keer meeging de volle laag kreeg en niet meer durfde.” Onlangs, vertelde Liefting, „had een broeder een gesprek met een meisje van een jaar of vijftien.” Dat meisje ging vervolgens „onbeschoft te keer, beneden alle peil. Dat deed wat met ons.”
Liefting noemde ook concurrentie tussen kerken die frustratie kan opleveren. Op een keer vroegen christenen in een stad wat ze daar deden, zei hij. Op het antwoord dat ze evangeliseerden, antwoordden zij dat de kerkdeuren open stonden en dat degenen die evangeliseerden niet in die stad thuishoorden. Liefting: „Je mag overal getuigen. maar teleurstellingen kunnen de vreugde doven.”
Soms gaat het anders. Een pastoor begon te schelden tegen de mensen van Sjofar, maar hij kwam later zijn excuses aanbieden, met het noemen van de belijdenis van Nicea die hen verenigde als christenen.
Liefting raadt mensen die hun vrijmoedigheid verloren zijn, aan „hun zegeningen te tellen en eraan te denken wat God vroeger in hun leven gedaan heeft.” Zelf zei hij gezegend te zijn door het schrijven van een boekje over evangelisatie. Toen dacht hij eraan terug hoe de Heere zijn leven geleid had. Hij raadt verder aan vol vertrouwen uit te gaan. „Maak rechte paden en je zult zegen ontvangen.”
Digitale media
Onder de paraplu van de commissie evangelisatie zijn binnen de HHK diverse werkgroepen actief. Een ervan is de werkgroep digitale media. Medewerkers proberen mensen op een laagdrempelige manier in contact te brengen met het Evangelie. Ze maken gebruik van Twitter, Facebook en Instagram, zo bleek tijdens de evangelisatiedag.
De werkgroep toerusting organiseert diverse cursussen voor mensen die willen evangeliseren. Er is een tiendaagse, een vijfdaagse en een korte cursus, allemaal bedoeld om cursisten toe te rusten om in gesprek te gaan over het Evangelie.